İklim Kriziİklim ve EnerjiManşetTürkiye

2023 İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı: Türkiye ‘düşük performans’ ile son sıralarda

0

Germanwatch, New Climate Institute ve Climate Action Network (CAN) tarafından dünyanın en yüksek emisyon üreten 59 ülkesinin incelendiği İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) 2023 raporu yayımlandı.

Türkiye, geçen yıla göre altı sıra gerileyerek 47’nci sıraya düştü ve düşük performans gösteren ülke olarak derecelendirildi. Türkiye ile  dünyanın en büyük iki kirleticisi Çin ve ABD arasında yalnızca üç ülke var.

Raporun Türkiye bölümünde, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliğe ayrıca yer veriliyor:

“Hükümet, elektrik üretimi için zeytinliklerde madenciliğe izin veriyor. Türkiye yakın zamanda, 1993’ten bu yana Türkiye’deki zeytinlikleri koruyan ve “Zeytin Yasası” olarak bilinen bir yasayı gevşetti. 1 Mayıs 2022’de onaylanan yeni bir yönetmelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretimi için zeytinliklerde madenciliğe izin verebilir.”

Raporda ayrıca şu değerlendirmeler de yapıldı:

“Türkiye, Paris Anlaşması‘nı 2021’de onayladı ve net sıfır hedef tarihi olarak 2053’ü açıkladı ve COP27’den önce Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkısı (NDC)’nı güncelleyeceğini söyledi. Bu duyurular umut verici olsa da henüz somut bir adım atılmış değil. Birkaç bakanlık 2053 net sıfır emisyon vizyonu etrafında çalışsa da,bu hedefe yönelik bir yol, herhangi bir beyan, kilometre taşı yok.

CCPI uzmanları Paris Anlaşması’nın onaylanmasını memnuniyetle karşılarken, Türkiye’nin iklim eyleminde şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Paris hedefine göre karnesi: Mavi çizgi emisyonları, siyah çizgi global ortalamayı, sarı nokta ise 230 hedefini gösteriyor.

Küresel düzeyde endeks şu sonuçları gösteriyor:

  • Danimarka, İsveç, Şili, Fas ve Hindistan bu yılki sıralamada başı çekti. İran, Suudi Arabistan ve Kazakistan son sırada yer aldı.
  • Danimarka, geçen yıl da sıralamada başı çekiyordu, ancak yine de emisyon hedeflerinde birinci sıraya oturmak için yeterli çaba sağlanmadı.
  • Hiçbir ülke iklim değişikliğini önlemek için yeterince çaba göstermediği için Endekste birinci, ikinci veya üçüncü sıra yer almadı.
  • Dünyanın en büyük emisyon üreticisi ülkeleri olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, “çok düşük” performans gösterdi – ancak ABD geçen yıla göre üç sıra yükselirken, Çin 13 sıra düştü.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.