Kategoriler: İklim KriziManşet

2022, iklim krizinde rekorların yılı oldu

2022’nin tamamına ilişkin iklim verilerinin çoğunun artık mevcut olduğu bu günlerde, son verileri inceleyen bilim insanları, geride bıraktığımız yılın iklim krizi açısından sadece yerel değil küresel olarak yeni rekorlar kırdığına işaret ediyor.

Çalışmalar, 2023’teki küresel ortalama yüzey sıcaklıklarının büyük olasılıkla 2022’den biraz daha sıcak olacağını, ancak yılın ilk yarısında devam eden La Niña koşulları göz önüne alındığında tüm zamanların yeni bir rekorunu kırma ihtimalinin düşük olduğunu tahmin ediyor.

Carbon Brief‘in aktardığı inceleme, okyanuslar, atmosfer, kriyosfer ve gezegenin yüzey sıcaklığı hakkındaki en son verilere ışık tutarak şu çıkarımlara yer veriyor:

Okyanus ısı içeriği

2022, önceki yıla kıyasla kayda değer bir şekilde artan okyanus ısı içeriği açısından kaydedilen en sıcak yıl oldu.

‣ Tarihin en yüksek okyanus sıcaklıkları 2022’de kaydedildi

Yüzey sıcaklığı

Geçtiğimiz yıl, yüzey sıcaklıkları farklı sıcaklık veri kümelerinde sanayi öncesi seviyelerin 1,1 ila 1,3 derece üzerinde seyrederek, dünyayı bütün olarak ele aldığımızda yüzey sıcaklıkları açısından kaydedilen en sıcak beşinci ve altıncı yıl arasındaydı. Son sekiz yıl, kayıtların başladığı 1800’lerin ortalarından bu yana en yüksek yüzey sıcaklıklarının kaydedildiği sekiz yıl oldu.

‣ Kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl: Buzullar rekor düzeyde eriyor, denizler yükseliyor, kuraklık artıyor

Üst üste üç La Niña

Tekrarlayan La Niña koşulları nedeniyle tropikal Pasifik‘te yıl, normalde olacağından daha soğuk geçti. Araştırmalar, El Niño ve La Niña olaylarından kaynaklanan kısa vadeli değişkenlik olmasaydı, 2022’nin 2020’den sonra kaydedilen en sıcak ikinci yıl olacağını gösterdi.

Karasal ısınma

2022, Çin, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Yeni Zelanda, Portekiz, İspanya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 850 milyon insanın yaşadığı toplam 28 ülkede kaydedilen en sıcak yıl oldu.

Ekstrem hava

2022’de Avrupa, Çin, Hindistan, Pakistan ve Güney Amerika‘da ekstrem sıcak dalgaları yaşandı. Bunların yanı sıra Pakistan, Brezilya, Batı Afrika ve Güney Afrika‘da feci seller meydana geldi. İklim değişikliği, tüm bu olayların şiddetini artırmada inkar edilemez bir rol oynadı.

‣ 2022 en sıcak beşinci yıl oldu

İklim modeli verileriyle karşılaştırma

Yapılan 2022’ye dair gözlemler, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) Beşinci Değerlendirme Raporu‘nda belirtilen iklim modellerinin başlıca tahminleriyle paralellikler gösteriyor.

Atmosferin ısınması

Kullanılan veri setlerine bağlı olarak atmosferin en alçak kısmı olan alt troposferde en sıcak yedinci veya sekizinci yılın 2022 olduğu söylenebilir. Üst atmosfer katmanı olan stratosferde, kısmen sera gazları tarafından alt atmosferde hapsolan ısı nedeniyle soğuma gözleniyor.

Deniz seviyesinde yükselme

Deniz seviyeleri, son otuz yılda dikkate değer bir ivme ile, 2022’de yeni rekor seviyelere ulaştı.

Sera gazları

2022’de sera gazı konsantrasyonları karbondioksit, metan ve azot oksit için rekor seviyelere ulaştı.

‣ Dünya 2022 yılında kömür tüketiminde sekiz milyar tonu aştı

Deniz buzu genişliği

Arktik deniz buzları, kaydedilen en az 10’uncu genişliğe kadar küçüldü ve genellikle yıl boyunca tarihsel aralığın alt sınırındaydı. Antarktika deniz buzu, 2022’nin büyük bir bölümünde yeni bir rekor azalmaya şahit oldu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete