ManşetDünya

2021’de küresel askeri harcamalar 2.1 trilyon dolarla rekor kırdı

0
Küresel askeri harcamalar 2021 yılında rekor kırarak 2,1 trilyon dolara ulaştı. İlk defa 2 trilyon doları geçen askeri harcamalar yedi yıldır düzenli olarak artıyor.

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü‘nün (SIPRI) raporuna göre en fazla askeri harcama yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya. Bu beş ülkenin harcaması, toplam harcamanın yüzde 62’sine denk geliyor.

Türkiye’nin harcamaları ise geçen yıl 2020’de olduğu gibi düştü. 2021’de yapılan 15,5 milyar dolarlık askeri harcama, bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir azalma demek. Son iki yıldır düşüş kaydedilse de SIPRI’ye göre Türkiye’nin askeri harcaması 2012 ile 2021 arasındaki dönemde yüzde 63 yükseldi.

Türkiye, askeri harcama sıralamasında dünya çapında 18’inci sırada yer alıyor.

Pandemiye rağmen yükseliş

BBC‘nin aktardığına göre, SIPRI‘nin kıdemli araştırmacısı Dr. Diego Lopes da Silva, pandemiyle yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen askeri harcamaların arttığına;  nominal veriler açısından askeri harcamaların yüzde 6,1 büyüdüğüne dikkat çekti.

Küresel askeri harcamanın dünya GSYH’sındaki ise payı 2020’deki yüzde 2,3’ten 2021’de yüzde 2,2’ye düştü.

Rusya’nın harcamaları arttı

Ülkeler bazında bakıldığında ABD’nin askeri alanda AR-GE çalışmalarına ayırdığı bütçe 2021 ve 2021 arasında yüzde 24 yükseldi. Rusya’nın askeri harcamaları ise Ukrayna sınırına yığınak yaptığı 2021 yılında yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara çıktı. Son üç yıldır Rusya’nın askeri harcamaları yükseliyor.

SIPRI’nin Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı’nın direktörü Lucie Béraud-Sudreau’ya göre Rusya’nın harcamalarını artırabilmesi, yüksek yüksek petrol ve gaz gelirleri sayesinde.

Çin’in askeri harcamalarındaki artış ise 27 yıldır devam ediyor. Ülkenin askeri bütçesinin büyüklüğü 293 milyar dolar.

Araştırmanın öne çıkan bir başka bulgusu ise İran‘ın dört yıl sonra ilk kez savunma bütçesini artırarak 24,6 milyar dolara çıkarması oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.