2021’de küresel askeri harcamalar 2.1 trilyon dolarla rekor kırdı

Geçen yıl pandemi koşullarına rağmen ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları bütçe rekor kırdı. İlk defa 2 trilyon doları geçen askeri harcamalar yedi yıldır düzenli olarak artıyor.
Küresel askeri harcamalar 2021 yılında rekor kırarak 2,1 trilyon dolara ulaştı. İlk defa 2 trilyon doları geçen askeri harcamalar yedi yıldır düzenli olarak artıyor.

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü‘nün (SIPRI) raporuna göre en fazla askeri harcama yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya. Bu beş ülkenin harcaması, toplam harcamanın yüzde 62’sine denk geliyor.

Türkiye’nin harcamaları ise geçen yıl 2020’de olduğu gibi düştü. 2021’de yapılan 15,5 milyar dolarlık askeri harcama, bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir azalma demek. Son iki yıldır düşüş kaydedilse de SIPRI’ye göre Türkiye’nin askeri harcaması 2012 ile 2021 arasındaki dönemde yüzde 63 yükseldi.

Türkiye, askeri harcama sıralamasında dünya çapında 18’inci sırada yer alıyor.

Pandemiye rağmen yükseliş

BBC‘nin aktardığına göre, SIPRI‘nin kıdemli araştırmacısı Dr. Diego Lopes da Silva, pandemiyle yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen askeri harcamaların arttığına;  nominal veriler açısından askeri harcamaların yüzde 6,1 büyüdüğüne dikkat çekti.

Küresel askeri harcamanın dünya GSYH’sındaki ise payı 2020’deki yüzde 2,3’ten 2021’de yüzde 2,2’ye düştü.

Rusya’nın harcamaları arttı

Ülkeler bazında bakıldığında ABD’nin askeri alanda AR-GE çalışmalarına ayırdığı bütçe 2021 ve 2021 arasında yüzde 24 yükseldi. Rusya’nın askeri harcamaları ise Ukrayna sınırına yığınak yaptığı 2021 yılında yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara çıktı. Son üç yıldır Rusya’nın askeri harcamaları yükseliyor.

SIPRI’nin Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı’nın direktörü Lucie Béraud-Sudreau’ya göre Rusya’nın harcamalarını artırabilmesi, yüksek yüksek petrol ve gaz gelirleri sayesinde.

Çin’in askeri harcamalarındaki artış ise 27 yıldır devam ediyor. Ülkenin askeri bütçesinin büyüklüğü 293 milyar dolar.

Araştırmanın öne çıkan bir başka bulgusu ise İran‘ın dört yıl sonra ilk kez savunma bütçesini artırarak 24,6 milyar dolara çıkarması oldu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR