KadınDünyaManşet

2020’nin hak savunucusu ödülleri için üç kıtadan üç kadın aday

0

Uluslararası Af Örgütü‘nün eski genel sekreterlerinden, insan hakları savunucusu Martin Ennals onuruna verilen Martin Ennals Ödülü’nün 2020 finalistleri üç önemli kadın oldu. Ödül jürisi 2020’de ilk kez, üç finalisti de kadın olarak seçti.

Yemen’den Hüda El Sarari, ülkedeki gizli cezaevlerini ve çok sayıda işkence vakasını ortaya çıkardı. İşkence ve kötü muamele ile mücadele etti. Meksika’dan Norma Ledezma kadın cinayetlerine ve zorla kaybetmelere karşı savaştı. Güney Afrika’dan Sizani Ngubane kadınların eğitime ve toprağa erişiminin sağlanması için mücadele etti.

Martin Ennals Ödülü her yıl dünyanın dört bir yanında, insan hakları mücadelesine derin bağlılığıyla öne çıkan ve çoğunlukla kendi hayatını tehlikeye atma pahasına hak mücadelesi veren insan hakları savunucularına veriliyor.

‘Dünyanın dört bir yanında artan güçlü mücadele’

Martin Ennals Vakfı Direktörü Isabel de Sola ödüle ilişkin yaptığı açıklamada Martin Ennals Vakfı olarak bu üç kadının cesaretle sürdürdüğü çalışmaları ödüllendirmekten gurur duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Jürimizin 2020 ödülü için belirlediği adaylar, kendilerini insan haklarına, özellikle de kadın haklarına saygı gösterilmesine adayan kişilerin, dünyanın dört bir yanında giderek daha güçlü bir şekilde mücadele ettiğini gösteriyor.”

Jüri Başkanı Hans Thoolen ise “2020 Martin Ennals Ödülü’nün finalistleri farklı kıtalarda mücadele ediyor, fakat üçünün de ortak noktası sergiledikleri direnç, kararlılık, muazzam bir dayanıklılık ve çalışmalarının olumlu ve somut değişimler yaratması” dedi.

Ödül, 19 Şubat 2020’de canlı yayınlanacak törende bu üç finalistten birine verilecek. Uzun yıllardır Martin Ennals Ödülü’nü destekleyen Cenevre Kent Konseyi ödül törenine ev sahipliği yapıyor.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.