Dünyaİklim KriziManşet

2020 yılının en güçlü tayfunu Filipinler’i vurdu: 16 kişi öldü, üç kişi kayıp

0
Fotoğraf: Sky News

Uzmanların 2020 yılının en güçlü tayfunu olarak nitelendirdikleri Goni Tayfunu Filipinler’i vurdu. Ulusal afet merkezinden yapılan açıklamada tayfun sebebiyle şu ana kadar en az 16 kişinin öldüğü, üç kişinin ise kayıp olarak bildirildiği bilgisi paylaşıldı.

Filipinler Devlet Başkanı Sözücüsü Harry Roques düzenlediği basın toplantısında felaket öncesi alınan tahliye kararının daha fazla kişinin ölümünü engellediğini belirtti.

Sözcü, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin tayfundan etkilenen bölgeleri pazartesi (bugün) günü teftiş edeceğini aktardı. Tayfun’un etkili olduğu sırada Duterte’nin memleketi Davao’da olması eleştirilere yol açmıştı.

Catanduanes’daki evlerin yüzde 80’ini yok etti

Goni bu yıl Fillipinler’i vuran 18’inci tayfun oldu. Bu tayfunun 2013 yılında 6 bin 300’den fazla kişinin ölümüne sebep olan Haiyan’dan sonra ülkede etkili olan en güçlü tayfun olduğu belirtiliyor.

Filipinler Kızıl Haç Başkanı Senatör Richard Gordon ise DZBB radyo istasyonuna verdiği demeçte Goni’nin saatte 310 kilometre/saat hıza ulaştığını ve Catanduanes’deki kasabalarda evlerin yüzde 80’ine yakınını yok ettiğini duyurdu.

Enerji Bakanı Alfonso Cusi ise 275 bin 000 nüfuslu bir eyalet olan Catanduanes’in iletişim ve elektrik hatlarının kesildiğini belirtti.

Luzon’da 2,1 milyon kişiyi etkiledi

Goni Tayfunu, ülke ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan Luzon adasında da 2,1 milyon sakini etkiledi. Pazartesi günü 50 binden fazla ev elektriksiz kaldı.

Filipinler halihazırda ülkenin güney kısmında etkili olan Molave Tayfunu’ndan etkilenmiş vaziyetteydi. Molave Tayfunu’nun ardından çoğunluğu sel felaketi sebebiyle olmak üzere toplamda 22 kişi yaşamını yitirmişti. Son bir ayda ülkedeki fırtına ve sel felaketleri sebebiyle 160 kişi hayatını kaybetmişti.

Goni’nin yarattığı yıkım henüz tam netleşmemişken uzmanlar Atsani fırtınasının Pasifik Okyanusu’nda güçlenerek Filipinler’e doğru ilerlediğini duyurdu. Ülke son yıllarda yaklaşık 20 tropikal fırtınaya ev sahipliği yapıyor.

Süper tayfunların sıklığı iklim kriziyle artıyor

2016’da yayınlanan bir araştırma tayfunlar ile insan kaynaklı iklim değişikliği arasında göz ardı edilemez bir bağ olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre artan okyanus sıcaklığı sebebiyle tayfunlar çok daha yoğun şiddette gerçekleşiyor.

Yapılan başka bir araştırmada ise Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısında gözlemlenen süper tayfun sayısının son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.