ManşetBilim-Teknoloji

2020 Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

0
Fotoğraf: Nobel Prize

Nobel Ekonomi Ödülü‘nü bu yıl açık artırma teorisinin geliştirilmesine katkı sunan Amerikalı ekonomistler Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Goran Hansson, Stockholm’de yaptığı açıklamada, Milgrom ve Wilson’un “açık artırma teorisindeki ilerlemeler ve yeni açık artırma formatlarının keşfinden” dolayı bu ödüle layık görüldüğünü duyurdu.

AA’nın aktardığına göre Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, Milgrom ve Wilson’un keşiflerinin “dünya çapında satıcılara, alıcılara ve vergi mükelleflerine fayda sağladığı” belirtildi.

Çalışmaları birçok alanda kullanılıyor

Ekonomistlerin geliştirdiği açık artırma formatlarının, radyo frekanslarının, balıkçılık kotalarının ve havalimanı iniş yerlerinin satışında kullanıldığı ifade edildi.

Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazananlara altın madalyanın yanı sıra 1,1 milyon dolar veriliyor. Ödül 2019’da küresel yoksullukla mücadele alanında yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Hint asıllı Amerikalı iktisatçı Abhijit Banerjee, Fransız asıllı Amerikalı iktisatçı Esther Duflo ve Amerikalı iktisatçı Michael Kremer’a verilmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.