Manşetİklim Krizi

2020 İklim Diplomasisi Haftası başladı

0

Küresel ısınmaya karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa Birliği tarafından düzenlenen “İklim Diplomasisi Haftası 2020” başladı. Bu yılki etkinlik, iklim değişikliği karşısında kırılganlıklara ilişkin faaliyetlere odaklanıyor. Konu, 2-13 Kasım 2020 tarihlerinde gazeteciler, sivil toplum, akademisyenler, iş dünyası, kamu kurumları ve vatandaşlar tarafından farklı perspektiflerden tartışılacak.

İklim Diplomasisi Haftasi 2020’nin açılışı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı çevrimiçi basın toplantısıyla yapıldı. 

AB Türkiye Delegasyonu (EUD) ve UNDP Türkiye’nin ortaklaşa düzenlediği hafta boyunca sosyal medya kampanyası, farkındalık için açık hava etkinliği, webinarlar, basın toplantıları ve başka birçok faaliyet düzenlenecek. İki kurum, açıklamalarında herkesi, kampanya faaliyetlerine katılmaya, kendi etkinliklerini düzenlemeye, iklim eylemi öykülerini paylaşmaya, mesajı yaymaya teşvik ettiklerini bildirdi. 

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi kampanyayla ilgili şunları söyledi:

İddialı bir iklim eylemine ihtiyacımız var, hem de acilen. Küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmayı başaramazsak, büyük olasılıkla, yıkıcı felaketler ve geri dönüşü olmayan değişimler yaşayacağımız bir eşikten geçeceğiz. Bizim mesajımız bir umut ve eylem çağrısıdır. Kampanyamız, yaptığımız her şeyin iklim krizini etkilediği ve ondan etkileneceği düşüncesi odağında şekilleniyor ve ne yaparsak yapalım, ne isteğimiz veya neye ihtiyacımız olursa olsun, her şey 1,5 derece sözümüzü tutup tutamayacağımıza bağlı olacak. Kampanyanın ana mesajı olan #İklimBiziz ve #Değişeceğiz çağrıları herkes için bir davettir. Bireyler, şirketler ve kurumlar veya doktorlar, çiftçiler, öğretmenler, gazeteciler olarak hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Etkimiz toplu halde hareket ettiğimizde artacak. Ama artık harekete geçme zamanı!”

Açılışta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ise küresel düzeyde ortalama sıcaklıkların son beş yılda yeni rekorlar kırdığını ve bunun tetiklediği doğa olaylarının afetlere dönüşme riskiyle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Ulusal İklim Değişikliği Strateji ve Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı’nın uzun dönemli hedefler doğrultusunda yenilenmesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Binpınar, İklim Kanunu’nu hazırlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

İklim Diplomasisi Haftası etkinliklerini izlemek için AB Türkiye Delegasyonu ve UNDP Türkiye web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.