2016 Şebeke dışı güneş enerjisi pazarı eğilimleri raporu yayımlandı

Bugün Dünya Bankası ve Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yayımlanan “2016 şebeke-dışı güneş enerjisi pazarı eğilimleri raporu“na göre 2020 senesine kadar dünya çapındaki şebeke dışı hanelerin üçte biri güneş enerjisi kullanıyor olacak. Rapor hakkında BNEF‘te kaleme alınan tanıtım yazısını Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Mehmet Ender‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Elektrik şebekesine erişimi olmayan 1,2 milyar insan, kerosenle aydınlatma ve cep telefonu şarjı, mumlar, pilli el fenerleri ya da diğer fosil yakıtla çalışan geçici teknolojilere yıllık yaklaşık olarak 27 milyar dolar harcamakta. Güneş enerjisiyle çalışan taşınabilir aydınlatmalar ve ev kitleriyse daha düşük maliyetlerle daha iyi hizmet sunmaktalar. Bugün Dünya Bankası ve Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yayımlanan “2016 şebeke-dışı güneş enerjisi pazarı eğilimleri raporu”, gelişmekte olan şebeke dışı güneş enerjisi endüstrisinin ulaştığı noktayı değerlendiriyor, sektörün karşılaştığı fırsatlar ve zorlukları gözden geçiriyor ve evrensel elektrik erişiminde şebekeden bağımsız güneş enerjisinin potansiyelini değerlendirme amacı güdüyor.

Şekil 1: Şebekeye erişimi olmayan nüfusun dağılımı

solar
Kaynak: Dünya Bankası, Bloomberg New Energy Finance. Not: Şekil 2012 verileriyle hazırlanmıştır.

Raporun temel bulguları şunlardır:

  • Şebeke dışı güneş enerjisi sektörü son beş yılda çarpıcı bir büyüme gerçekleştirmiştir
    10 sene önceki başlangıçtan bugüne, şu anda 100’den fazla şirket aktif olarak güneş enerjili fenerler ve enerji erişimi olmayan evler için güneş enerjisi sistemi kitlerine yoğunlaşmış durumdalar. 2015’in ilk yarısının sonuna kadar, çoğunluğu taşınabilir aydınlatma ürünleri olmak üzere toplamda 20 milyon pico-solar ürünü (10W ve altı fotovoltaik paneller) satılmış durumda.
  • Pico-solar yaygın hale geliyor
    Şebeke dışı güneş enerjisi henüz evrensel potansiyelinin çok küçük bir kısmına ulaşabilmişken, satışların en çok yoğunlaştığı ülkelerde artık niş bir ürün olmaktan çıkmış durumda. Kenya’da enerji şebekesine erişimi olmayan insanların %30’unun evlerinde bir adet güneş enerjiyle çalışan ürün olduğu tahmin ediliyor. Öncü şirketler oldukça canlı bir pazar oluşturmuş durumda.
  • “Kullandığın kadar öde” (Pay as you go) modeli, güneş enerjisi kitlerini ekonomik kılarken müşteri bağlılığı sağlamaya da yardımcı oluyor
    “Kullandığın kadar öde” şirketleri güneş enerjisi kitlerini toplu ödeme yerine küçük taksitlerle, ödeme yapılmadığı takdirde teknolojiyi kullanmaya izin vermeyen bir işlevle satışa sunuyor. Bu şirketler, ürünleri tek ödemede satan şirketlere göre 4 kat fazla yatırım almış durumda. Bu şekilde tüketici finansmanı sağlayan 20 dolayında şirket, çoğunluğu Doğu Afrika’da olmak üzere, yarım milyon müşteriye hizmet veriyor. Yatırımcılar kullandığın kadar öde modeliyle hareket eden tedarikçilerin, nakit satış segmentindeki tedarikçilere göre pazara daha kolay girecekleri ve müşteri ilişkilerini de derinleştirecekleri görüşünde. Her iki model de yüksek kazanç vaat ediyor.
  • Finansman kaynakları genişlemekle beraber hala büyümenin önündeki bir engel olarak duruyor
    Sektör bu güne kadar, geçtiğimiz yıllarda yaşanan ani artışla beraber 511 milyon dolardan fazla yatırım almış durumda ve bu konudaki ilginin çoğu “Kullandığın kadar öde” şirketlerine gidiyor. Envanter finansmanı kısıtlamaları şimdiden pico-solar aydınlatmaların satışlarının önüne geçmekte ve tüketici kredilerini genişleten firmalar daha büyük finansman kaynaklarına ihtiyaç duymaktalar. “Kullandığın kadar öde” şirketleri 2015 içerisinde, tek seferde rekor bir fiyat olan ve Off-Grid Electric şirketi tarafından sağlanan 45 milyon dolar ile beraber, toplamda 160 milyon dolarlık yatırımı çekmiş bulunuyor. 2016 içerisinde “Kullandığın kadar öde” şirketlerinin azımsanmayacak miktarda borç ve özkaynak çekmesi bekleniyor.
  • Şebeke dışı güneş enerjisi yalnızca aydınlatma ve telefon şarj etmenin ötesinde hızla gelişiyor
    Maliyet azaltımlarının, gizli müşteri talebinin ve satış dürtüsünün zorladığı yüksek marjlı ürünler arasında, televizyon ve vantilatör gibi ev aletlerine yeterli enerji sağlayabilecek ev güneş enerjisi sistemlerinin pazar payını arttırabileceği öngörülüyor. 2020’ye kadar yaklaşık 7 milyon şebeke dışı ev hanesinin vantilatörleri için, 15 milyon ev hanesinin televizyonları için güneş enerjisi sistemlerini kullanacağı hesaplanıyor. Benzer sistemler aynı zamanda küçük işletmelere de hizmet verecekler.

“2016 şebeke-dışı güneş enerjisi pazarı eğilimleri raporu”nun hazırlanması için Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Dünya bankasının ortak girişimi olan Lighting Global adlı platform yetkilendirildi. Rapor, Lighting Global ve BNEF’nin Küresel Şebeke Dışı Aydınlatma Kuruluşu (Global Off-Grid Lightning Association) ile işbirliğiyle oluşturuldu. Rapor hakkında daha detaylı bilgi için burayı tıklayınız.

Yazının İngilizce Orijinali

Haber: Bloomberg New Energy Finance

Yeşil Gazete için çeviri: Mehmet Ender

(Yeşil Gazete, BNEF)

Ayşe Ceren Sarı (Editör)
Ayşe Ceren Sarı (Editör)
Yeşil Gazete çeviri havuzu editörlerinden. Biyografisi için https://yesilgazete.org/yazarlarimiz/

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’nin doğal tek fıstık çamı ormanına şimdi de mermer ocağı girişimi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kozak Yaylası’nda açılması planlanan yeni bir mermer ocağı ile ilgili ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.

Avrupa’daki su varlıklarının üçte biri kimyasallarla kirletilmiş durumda

Avrupa Çevre Ajansı, kıtanın nehirleri, gölleri ve kıyı sularının kimyasallardan ciddi şekilde etkilendiği uyarısı yaptı. Çözüm önerilerinden biri, suyun fiyatının artırılması.

İklim ve ekoloji örgütlerinden ortak mesaj: Açık Radyo açık kalsın

Çok sayıda iklim ve ekoloji örgütü, lisans iptalinin iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına geldiğini belirtti.

Araştırma: Yunusların nefesinde ilk kez mikroplastik bulundu

Araştırmalar, deniz canlılarının hava almak için su yüzüne çıktıklarında mikroplastikleri soluduklarını ve kırsal kesimdeki nüfusun bile bundan etkilendiğini gösteriyor

Türkiye, kömürden elektrik üretiminde Avrupa rekorunu kırdı

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayının sekizinde, Almanya ve Polonya'yı geride bırakarak, Avrupa'nın kömürden en çok elektrik üreten ülkesi oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR