Kategoriler: ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

7. Dünya şirini olinguitonun keşfi

Kolombiya’daki SavingSpecies projesi dahilinde bulunan bir bebek olinguito. Foto: Juan Rendon.

Doğadaki şirinlik abidelerini sevenler için yeni bir memeli türü olan olinguitonun keşfi (çn: Olingo rakungillerden bir memeli, Olinguito İspanyolca küçültme eki eklenmiş hali) bir piyangoydu. And Dağları’nın bulut ormanlarında keşfedilen olinguito batı yarım kürede 1970’lerden beri görülen ilk etçil memeli- gerçi bu minik sıkı bir vejetaryen gibi gözüküyor- ve belirgin bir şekilde olingo-rakungillerden tropik bir memeli türü- familyasının bir üyesi. Bu türün keşfi ile iklim değişikliği ve ormansızlaşmadan etkilenen ve içinde başka yerde rastlanamayacak binlerce tür barından bulut ormanlarını korumak için yeni bir bakış getireceği umuluyor.

 

8. Sülük ve sineklerin bio-çeşitlilik gözlemlerinde kullanılması

Gizemli hayvanları izlemek için bulunan yeni teknoloji, uzaktan kamera tuzakları gibi koruma çabaları konusunda devrim yapabilir. Sülük ya da sineklerden kan alarak DNA’larını inceleyen bilim insanları hangi kan-emicilerin nereden beslendiğini ve hangi hayvanların bölgede olduklarını anlayabiliyorlar. Bu tekniğin denemeleri Madagaskar ve Vietnam’da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu ucuz ve verimli yeni teknik ile hayvan popülasyonundaki değişimler bile incelenebilecek. Sadece memeli ve kuşlar gibi büyük hayvanlarda değil DNA’ları direk inceleyerek böcek popülasyonlarındaki değişim de görülebilecek.

Anahtar kelimeler:  2013 mutlu çevre hikayeleri, bio-çeşitlilik, şirin, olinguito, saola, Kolombiya, Vietnam, Botsvana, Kosta Rika, keşfetmek, hayvan türü, koruma, yaban hayatı koruma, avlanma, amazon, yağmur ormanları, bulut ormanı, and dağları, yerli halk, orman, orman haritası, iklim değişikliği, ormansızlaşma

 

Çeviri: Zeliha Yıldırım ve Gizem Hasırcıoğlu

(Mongabay, Yeşil Gazete)

 

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7