Kategoriler: ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

Yazar:
Haber Merkezi

1. Hamburger ısırığı tüm dünyada duyuldu

Tartışmaya açık olmakla birlikte bu senenin en potensiyel dönüşüm hikâyesi bir hamburgerdi. Laboratuvar ortamında inek kök hücrelerinden üretilen hamburger ilgili çevresel faktörleri kullanmadan et üretiminde önemli bir adıma imza atmış oldu. Hayvan hakları aktivistleri hiçbir hayvana zarar verilmeden üretilen eti olumlu karşılarken, ekoloji aktivistleri ise ilgili sera gazı salımları, su ve enerji tüketimi ve tarım alanı kullanımı olmadan et üretme potansiyelini görmüş oldular. Yemek eleştirmenleri tarafından tadılan hamburgerin sofralarımıza girmesi için daha yolu var gibi gözüküyor. Bunun en önemli sebebi ise maliyeti. Araştırmacıların 330.000 dolar harcadığı hamburgerin maliyetinin kesinlikle düşürülmesi gerekiyor.

 

2. Google’ın orman haritası

Bir grup araştırmacı dünyanın ormanları ile ilgili uzun zamandır beklenen haritayı su yüzüne çıkardı. Google tarafından desteklenen proje 2000 ve 2012 yılları arasında Rusya, Brezilya, Amerika, Kanda ve Endonezya’nın da dâhil olduğu büyük ormanlık alan kayıplarını gözler önüne seriyor. Bu süreç içinde en fazla ormansızlaşmanın Malezya’da olduğu görülüyor. Harita, ağaçlandırma alanlarını da ormanlık alana dâhil ettiği için bazılarınca sert eleştirilse de birçok kişi tarafından yüksek çözünürlüklü küresel ormansızlaşmanın takip edilmesi ve daha güçlü uygulamalara kaynak yaratması açısından değer gördü.

 

3. Kolombiya’nın Amazonların en büyük yağmur ormanı parkını kurması

Chiribiquete Milli Parkı’ndaki La Meseta de las Piramides alanı. Foto: Mark Plotkin

 

Ağustos ayında Kolombiya hükümeti en büyük milli parkının alanını resmi olarak iki katına genişletti. Güney Kolombiya’da yer alan Chiribiquete Milli Parkı’nın alanı 12.990 kilometre kareden 27.808 kilometre kareye çıkarıldı ve böylelikle Amazonlardaki korunan en büyük alanlardan bir tanesine dönüştü. Yapılan genişletme “kontağı kesilmiş” ya da gönüllü izole olduğu düşünülen iki kabilenin yaşadığı alanları da kapsıyordu. Bu bölgeler petrol arama ve madencilik çalışmaları sebebiyle potansiyel risk altındaydı.

 

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7

Önceki Haberler

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı…

26/11/2024

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı…

26/11/2024

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol…

26/11/2024

Deştin’de çimento fabrikası için iki kez iptal edilen ÇED yine gündemde

Muğla Deştin'de binlerce dönümlük ormanlık alan ve tarım alanını yok edecek çimento fabrikası için yeniden…

26/11/2024

25 Kasım eylemleri: Kadınlara yine yasak, yine şiddet, yine gözaltı

25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında meydanları doldurdu. İstanbul'da ise…

26/11/2024

Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı

'Küresel Plastik Anlaşması' görüşmelerinin beşinci turunda görüş ayrılıkları derin. Plastik lobisi ise üretimi azaltmak yerine…

25/11/2024