Kategoriler: ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

1. Hamburger ısırığı tüm dünyada duyuldu

Tartışmaya açık olmakla birlikte bu senenin en potensiyel dönüşüm hikâyesi bir hamburgerdi. Laboratuvar ortamında inek kök hücrelerinden üretilen hamburger ilgili çevresel faktörleri kullanmadan et üretiminde önemli bir adıma imza atmış oldu. Hayvan hakları aktivistleri hiçbir hayvana zarar verilmeden üretilen eti olumlu karşılarken, ekoloji aktivistleri ise ilgili sera gazı salımları, su ve enerji tüketimi ve tarım alanı kullanımı olmadan et üretme potansiyelini görmüş oldular. Yemek eleştirmenleri tarafından tadılan hamburgerin sofralarımıza girmesi için daha yolu var gibi gözüküyor. Bunun en önemli sebebi ise maliyeti. Araştırmacıların 330.000 dolar harcadığı hamburgerin maliyetinin kesinlikle düşürülmesi gerekiyor.

 

2. Google’ın orman haritası

Bir grup araştırmacı dünyanın ormanları ile ilgili uzun zamandır beklenen haritayı su yüzüne çıkardı. Google tarafından desteklenen proje 2000 ve 2012 yılları arasında Rusya, Brezilya, Amerika, Kanda ve Endonezya’nın da dâhil olduğu büyük ormanlık alan kayıplarını gözler önüne seriyor. Bu süreç içinde en fazla ormansızlaşmanın Malezya’da olduğu görülüyor. Harita, ağaçlandırma alanlarını da ormanlık alana dâhil ettiği için bazılarınca sert eleştirilse de birçok kişi tarafından yüksek çözünürlüklü küresel ormansızlaşmanın takip edilmesi ve daha güçlü uygulamalara kaynak yaratması açısından değer gördü.

 

3. Kolombiya’nın Amazonların en büyük yağmur ormanı parkını kurması

Chiribiquete Milli Parkı’ndaki La Meseta de las Piramides alanı. Foto: Mark Plotkin

 

Ağustos ayında Kolombiya hükümeti en büyük milli parkının alanını resmi olarak iki katına genişletti. Güney Kolombiya’da yer alan Chiribiquete Milli Parkı’nın alanı 12.990 kilometre kareden 27.808 kilometre kareye çıkarıldı ve böylelikle Amazonlardaki korunan en büyük alanlardan bir tanesine dönüştü. Yapılan genişletme “kontağı kesilmiş” ya da gönüllü izole olduğu düşünülen iki kabilenin yaşadığı alanları da kapsıyordu. Bu bölgeler petrol arama ve madencilik çalışmaları sebebiyle potansiyel risk altındaydı.

 

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7