Kategoriler: ManşetYılbaşı

2013′ ün en mutlu çevre hikayeleri

4. Vietnam’da 15 yıl sonra saolanın görülmesi

Laos’da bir köye 1996 yılında getirilip “Martha” adı verilen dişi bir saola. Martha getiirildikten bir kaç yıl sonra ölmüştü. Foto: William Robichaud.

Vietnam’da çekilen fotoğraflara göre dünyanın en nadir ve rastlanması zor memelisinin hala etrafta olduğu görüldü. Yaban hayatı korumacılar Vietnam’da adı bilinmeyen bir koruma alanında saolanın (Pseudoryx nghetinhensis-Asya tek boynuzlu atı) fotoğrafını çekti. Çekilen fotoğraf son üç yıl içinde türün var olduğunun ve 15 yıldır hala Vietnam’da olduğunun kanıtı oldu. Yaban hayatı korumacılara göre dünyada soyu en fazla tükenen bu memeliden birkaç düzine ya da en fazla birkaç yüzü hayatta. 1992’de keşfedilen saola bilim insanlarının açıklamakta zorlandığı en büyük gövdeli memeli

 

5. Yerel tükenmenin geri çevrilmesi

Dünya çapında biyolojik çeşitlilik azalırken yaban hayatı korumacılar bazı türleri geri getirmekte dikkate değer bir başarı sağladı. Avrupa’da çığır açan bir program sayesinde kelaynak (Geronticus eremita) 300 yıl son ilk defa karaya getirildi. Bu bahar ilk macaw papağını Meksika’da ortadan kaybolduktan 70 yıl sonra yeniden uçuruldu. Bir başka yenilikçi proje vahşi hayvan eti ticareti yapılan yetim goriller avlandıkları alanlara yeniden kazandırıldı. Son olarak Rusya’daki yabani hayatı korumacıların çabaları Amur parslarının Çin’de yeni bölgeler aramalarına ve hatta doğurmalarına olanak sağladı.

 

6. Botsvana and Kosta Rika’nın avlanmayı yasaklaması

Dünyanın bazı bölgelerinde avcılar ve avcı organizasyonları yerli yaban hayatı korumacıların çabaları ile kontrol edilirken birçok tropikal ülkede aşırı avlanma hayvan popülasyonlarının yok olmasına sebep oluyor. Bu yıl Botsvana milli topraklarındaki avlanmayı 2014 yılı itibariyle yasakladığını duyurdu. Kanunu destekleyenler Afrika memelilerindeki nüfus azalmasının sadece spor için avlanmaya izin verilmeyecek seviyede olduğunu söylerken onlara karşı çıkanlar avlanmanın ihtiyaç duyulan geliri getirdiğini savunuyor. Bunun yanında Kosta Rika korunan alanlar içinde ve dışında avlanmayı tamamen yasakladı. Yeni yasa geçimini avcılıkla sağlayan yerli halklara izin vermeye devam edecek.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7