DünyaHayvan Haklarıİklim KriziManşet

200’den fazla Ren geyiği açlıktan öldü

0

Norveç’te 200’den fazla ren geyiği öldü. Uzmanlar, iklim değişikliğinin ren geyiklerinin besin bulmasını zorlaştırdığını söyledi.

Norveç’te çoğu yavru olan 200’den fazla ren geyiği açlıktan öldü. Bilim insanları, ölümlerin küresel ısınmadan kaynaklandığı kanısında.  Hayvanların ölü bedenleri, ülkenin Svalbard takımadalarında, Norveç Kutup Enstitüsü çalışanları tarafından bulundu. Enstitüden yapılan açıklamada, bölgedeki ren geyiği nüfusunun izlendiği son 40 yılda ilk kez tek seferde bu kadar çok ölüm yaşandığı belirtildi. Kurumun yetkililerinden Ashild Onvik Pedersen, “Bu kadar çok sayıda ölü hayvan bulmak korkutucu. Bu, iklim değişikliğinin doğayı nasıl etkilediğinin bir örneği. Çok üzücü” dedi.

Bölgede hava sıcaklığının yükselmesi sonucu aralık ayında alışılmadık şekilde yağan sağanaklar, geride kalın bir buz tabakası bırakmıştı. Ren geyiklerinin sertleşen tundrayı delerek normal besinlerine ulaşmakta zorlandığı, yosun yemek zorunda kaldığı ve besin yetersizliği çektiği belirtiliyor. Ölen geyikler arasında, bu anormal koşullarla başa çıkmakta zorlanan doğan çok sayıda yavrunun bulunduğu da açıklandı.

Svalbard, dünyanın yaşam bulunan en kuzey noktası olma özelliğini taşıyor. İklim uzmanları, Svalbard’ın gezegende diğer her yerden daha hızlı ısındığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Svalbard bölgesinde hava sıcaklığının 1900 yılından bu yana 3.7 derece arttığı tespit edilmişti. Kutup bölgelerindeki ren geyiği nüfusu ise son 20 yılda yüzde 56 oranında azaldı. Uzmanlar, bu hayvanların gıda kaynaklarının azaldığını, daha sıcak yaz aylarının da sinek ve parazitlerin taşıdığı hastalıkları yaygınlaştırdığını söylüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.