İklim Krizi

[20 Eylül] Bill McKibben’dan Türkiyeli aktivistlere eylem çağrısı

0
McKibben küresel iklim değişikliği karşıtı mücadelenin sembol isimlerinden

20 Eylül Cumartesi günü İstanbul’da, 21 Eylül’de New York ve pek çok şehirde yapılacak olan Halkların İklim Yürüyüşü öncesinde 350.org kurucularından yazar ve aktivist Bill McKibben, Türkiye’deki iklim aktivistlerine bir video mesaj göndererek eylem çağrısı yaptı.

Yeşil Gazete olarak gelecek hafta başlayacak ve 23 Eylül günü New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Liderler Zirvesi’ne kadar devam edecek olan kampanya ve eylemleri takip edeceğiz.

Bill McKibben’ın Türkiye’ye yolladığı mesajın tamamı şöyle:

Merhaba İstanbul!

Bütün dünyada en sevdiğim yerlerden biri olan İstanbul’a hitap etmekten mutluluk duyuyorum. İstanbul’u ve genel olarak Türkiye’yi ne zaman ziyaret etsem, oradaki aktivistlerden ve müthiş işler yapan insanlardan çok etkilenmiş olduğumu söylemeliyim.

Biraz Açık Radyo’ya kulak vererek oralardan haber alabiliyorum. Orada bir sürü insan şaşırtıcı işler yapıyor. Belki en şaşırtıcı olanı da bu küresel eksen değişimi hareketi!.. Büyük bir hareketin büyük bir parçasını oluşturuyorsunuz.

Bu hafta sonu için hazırlık içinde olduğumuzu gördünüz. Bizim takımdan New York’ta olanlar bu büyük iklim yürüyüşünü örgütlemeye çalışıyor. İnternet’e bir bakacak olursanız, hafta sonunda, umudum o ki, yüzbin insanın New York sokaklarında çağlayanlar gibi aktığını gösteren görüntüleri göreceksiniz. Bu kavga için gerçek gücü muhtemelen sokaklardan toplayacağız.

Bazı açılardan hiç de iyi gitmeyen bir kavga bu. Çünkü, fosil yakıt endüstrisi çok güçlü – Türkiye’de kömür endüstrisinin gücünü siz de biliyorsunuz zaten. Bilimin yargıları da acımasız: Güney Kutbu’nda Antarktika’nın nasıl şimdiden erimeye başladığını anlatan haberleri okudunuz…

Öte yandan, bir hareket inşa ediliyor. İlk defa geliştirilen bu hareketin büyük bir parçasını oluşturuyorsunuz. Ve eğer bu hareketi yeterince büyük hale getirebilirseniz, kavganın sonucunu gerçekten etkilemeye başlama şansına da sahip olabilirsiniz.

Bu hareketi inşa etmekten başka bir çıkış yolu bilmiyorum ben şahsen. İşte bu yüzden de, sizlerin hepinizin de orada Asya ile Avrupa arasındaki kavşakta, Boğaziçi boyunca gürültü çıkartıyor olmanızdan dolayı çok mutluyum.

Hepinize çok çok teşekkürler.  Çok gecikmeden yeniden oraya dönmeyi ve hepinizle yüzyüze görüşmeyi umuyorum.

Hoşça kalın

Bill McKibben

(Açık Radyo, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.