Türkiye

‘1999’dan beri ne kadar deprem vergisi toplandı?’

0

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 1999 yılından bu yana toplanan ve kamuoyunda “deprem vergisi” olarak adlandırılan vergilerin toplam tutarını ve nerelere harcandığını sordu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

1999 Marmara depreminden sonra çıkarılan yasalarla tahsil edilen doğrudan ve dolaylı vergilerin akıbeti hakkında bugüne kadar ciddi bir bilgi aktarımı yapılmadığını belirten Kart, kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen vergilerin toplanmaya başlandığını hatırlattı. Yapılan düzenlemede vergilerin geçici olduğunun ifade edilmesine rağmen, bu vergilerin bir bölümünün kalıcı ve sürekli hale getirildiğine işaret eden Kart, 1999 yılından bu yana söz konusu yasal düzenlemeler kapsamında tahsil edilen vergilerin yıllar itibariyle ve toplam tutarını sordu.

“Bu vergiler neye harcanmıştır?”

Bu vergilerin nereye harcandığını merak eden Kart, şu soruları yöneltti:
“Bu vergilerin ne kadarı deprem zararlarını ortadan kaldırmaya ve depremin yol açması kaçınılmaz olan zararları azaltmaya yönelik olarak harcanmıştır?
Bu amaçlarla harcanmayan miktar nedir ve nerelere harcanmıştır? Deprem vergisi olarak toplanan paraların başka harcama kalemlerinin finansmanında kullanılması vergilendirme kuralları açısından yerinde midir?
Bu durum deprem çalışmaları konusunda duyarsızlık anlamına gelmez mi? Keza bu durum aynı zamanda can kayıplarının artmasına yol açmak anlamına gelmez mi?
1999 yılından bu yana deprem yardımları için Ziraat Bankası ya da başka bankalarda açılan hesaplarda biriken para miktarı yıllar itibariyle ve toplamı nedir?
Bu hesaplarda biriken paralar hangi tarihlerde ve hangi amaçlarla harcanmıştır?”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.