ManşetSağlıkYaşam

1902 kuruluş tarihli Yeni Moda Eczanesi müze olacak

0

İstanbul Kadıköy Moda‘da 1902 kuruluş tarihiyle İstanbul’un en eski eczanelerinden biri olan ve geçtiğimiz hafta sahibi vefat eden Yeni Moda Eczanesi, müzeye çevrilecek.

Eczacılar Odası eski başkanlarından 70 yıllık eczacı Melih Ziya Sezer, geçtiğimiz hafta hayatını kaybetmişti.

Eczane, Sezer’in babasının 1936’da devralmasından bu yana aynı aile tarafından işletiliyordu.

Kendi gibi eczacı olan oğlu Marmara Üniversitesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü, Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir Sezer, eczanenin müze olacağını açıkladı.

Hayatının 70 yılını eczacılığa adayan Melih Ziya Sezer’in vefatından sonra eczanenin kepengine ‘Güle güle Melih Abi’ yazılı not bırakılmıştı.

Sezer’in eczanesine komşu olan mobilyacı Selahattin Yılmaz, 57 yıllık dostunu şöyle anlattı:

“Birbirimize bir ‘of’ bile demedik. Melih Bey’e sadece bir eczacı gözüyle bakamazsınız, gerçek bir bilim adamıydı. Yapmış olduğu ilaçlar yüzde 100 isabetliydi. Bence de burası müze olmalı, böyle bir eserin ortadan kalkması intihar olur. Üretim çok önemli, 90 yaşındaki bir kişi laboratuvarda akşama kadar üretim yapıyordu.

Eczacılık sanattır

Melih Ziya Sezer, geçen yıl DHA‘ya verdiği röportajda “90 yaşındayım ve çalışabildiğim kadar çalışmak isterim. Ben öldükten sonra bu dükkânı müzeye mi verirler, yoksa satarlar mı? Orasına ailem karar verir” demişti.

Sezer, mesleğinden de şöyle bahsetmişti:

“Eskiden çoğu ilaç eczanelerde yapılırdı. 1950’den sonra işin içine fabrikasyon ilaçlar girdi. Eskiden eczanelerde öksürük şurupları, kuvvet şurupları, merhemler olurdu. O zamanlar hekimler de bizlere formüller yazardı. Ancak şimdi formül yazan doktorlar az. Çünkü doktorlar da fabrikasyonlaştı. Şu an hâlâ müşteriler az da olsa bize reçete getiriyor, biz de getirdikleri reçeteyi yapabildiğimiz kadar yapıyoruz.”

Ancak eczacılık ticaret değil, bir sanattır. Sanattan da bir şeyler üretildiğiniz zaman zevk alınır.

Aynı röportajda eczanenin ilk olarak Faik İskender Bey tarafından Eczane-i Saadet ismiyle Kızıltoprak‘ta kurulduğunu, 1928’de Moda’ya taşındığını ve 1936 yılında babası tarafından satın alındığını anlatan Sezer, aile mesleğini ve eczanenin hikayesini de şu sözlerle aktarmıştı:

“Babam Halil Nejat Sezer, 1925 İstanbul Üniversitesi mezunu. İlk eczanesini memleketi Urfa’nın Birecik kazasında Yeni Eczane adında açtı, 1935 yılında ise Konya Karaman’a ‘Yeni Eczane’ adıyla nakletti.

1937’de Moda’daki eczaneyi devralınca isimleri birleştirdi ve Yeni Moda Eczanesi ismi kuruldu. Babam 44 yaşında vefat etti. 1950 yılında bu yana eczaneyi ben idare etmeye başladım. Bu eczane 1937 yılından beri bizim aile tarafından işletiliyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.