Kültür-Sanatİklim KriziManşet

16 haftalık performans sona erdi: Yok olan türler önce çizildi sonra silindi

0
Fotoğraf: Fraser Johnston

Lucienne Rickard 2019 yılından bu yana Hobart’taki Tazmanya Müzesi ve Sanat Galerisi’nde kayıp türlerin ayrıntılı eskizlerini çizdiği ve daha sonrasında sildiği yaratıcı performansının sonuna geldi.

Sanatçının son eseri ise nesli tükenmekte olan bir papağanın büyük ölçekli bir karakalem eskizini çizdiği performansı oldu. Rickard, silgisini eline aldı ve izleyicilere “Yakın zamanda bir şey yapmazsak olacak olan bu” diyerek beş hafta boyunca çizdiği resmi silmeye başladı.

‘Cenazeye tanık olmak gibi’

Galeride 16 hafta geçiren Risckard bu süre zarfında daha nice türü yok etti: Geyik, kerevit, iri kulaklı zıplayan fare, kaplumbağa, yarasa…

Performans sırasında Rickard, papağanın tüylü kuyruklarından başlayarak canlı kâğıttan tamamen yok olana kadar silmeye devam etti. İzleyicilerden birisi fısıldayarak “Bu, bir cenazeye tanık olmak gibi” dedi.

Fotoğraf: Jesse Hunniford

‘Yıl sonunda hiçbir şey üretmemiş olacağım’

Lucienne Rickard çalışmasına başladığı 2019 yılının eylül ayında performansını Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu sözlerle anlatmıştı:

Önümüzdeki yıl için haftanın beş günü burada bulunabilirim. Her gün yeni nesli tükenmiş bir türü çizeceğim, sonra aynı gün sileceğim. Tüm yıl boyunca aynı kağıdı kullanacağım. Yıl sonunda fiziksel ve duygusal olarak çok büyük yatırımlar yapmış olacağım ve hiçbir şey üretmemiş olacağım. Sanat yapma sürecim tıpkı yok olma gibi israf ve kayıpla ilgili olacak.

Fotoğraf: Fraser Johnston

Söylediği gibi proje boyunca IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki flora ve faunayı tasvir eden toplamda 38 sanat eseri yarattı. Eserlerden geriye ise sadece beyaz bir sayfa kaldı.

Mavi kelebeğin doğumu ve ölümü

Sanatçı The Guardian’dan Stephanie Eslake’e verdiği röportajda onu en çok etkileyen çalışmalardan birinin Xerces mavi kelebeğinin doğumu ve ölümü olduğunu söyledi.

Bir müze mikroskobunun altında bir kanadı görüntülediğini belirten Rickard, “Ayrıntıları akıllara durgunluk veren, sonsuz bir orman veya manzara gibiydi” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Detached Cultural

Kelebeği çizmesi üç ay alan Rickard, resmi 113 bin ölçeğinde bütün detaylarıyla çizdi. Çalışma sonunda onun çizimini takip eden kişiler ve ailesi kelebeğin silinmemesi ve performansta bir istisna olması için sanatçıya baskıda bulundu.

Bu taleplere rağmen kelebek de diğer birçok tür gibi yok oldu. Silme anını anlatan Rickard, “Sildiğimde odada yüksek bir atmosfer vardı ve ben de neredeyse çatlamıştım” dedi. Sanatçı, performansının asıl amacının silme işleminin verdiği rahatsızlık hissi olduğunu söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.