TürkiyeManşet

16 barodan ortak açıklama: TBB yönetimini tanımıyoruz

0

Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetiminin barolar tarafından yapılan ‘olağanüstü genel kurula gitme’ çağrısını ikinci kez reddetmesi üzerine 16 barodan 96 delege ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulunu tanımadıklarını ilan ettiler.

‘TBB Yönetim kurulu görevini kasten kötüye kullanıyor’

Avukatlık Yasası’nın öngördüğü, en az 10 baro yönetim kurulunun olağanüstü genel kurul çağrısı yapabilme kuralını 12 baro, yönetim kurullarında karar alarak yerine getirdi” denilen açıklamada, hukuka uygun bu talebin reddedilmesinin yönetim kurulunun görevini ‘kasten’ kötüye kullandığını gösterdiğini belirtti.

‘TBB Başkanı ve Yönetim Kurulu’nu tanımıyoruz’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Alınan bu karar meslek adına utanç vericidir. Tüm TBB delegelerini bu hukuksuzluğa sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan TBB Delegeleri olarak Avukatlık Kanunu ve ahlakını yok sayan bu kararı, bu kararı alan TBB Başkanı ve Yönetim Kurulunu tanımadığımızı kamuoyuna saygıyla sunarız. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun hukuku çiğnemesine izin vermeyeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

Bildiriye Ankara, Antalya, Bursa, Adana, Diyarbakır, Denizli, Gaziantep, Kırklareli, Edirne, İzmir, Mardin, Mersin, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tunceli ve Van barolarından 96 delege imza attı.

Yönetimden iki kez üst üste ret kararı

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun 2019-2020 adli yıl açılışı için Saray’daki törene gitmesini eleştiren barolar, Feyzioğlu’nu “Saray ile ortak hareket etme” ile suçlamışlardı.  Bunun üzerine başta Feyzioğlu olmak üzere tüm yönetimin değişmesini isteyen İstanbul Barosu olağanüstü genel kurul toplantısı kararı alınması için çağrıda bulunmuştu. Çağrıya 10 baro daha destek vermişti.

Avukatlık Kanunu’nun 115’inci maddesine göre TBB genel kurulunun olağanüstü toplanması için en az 10 baro yönetim kurulunun yazılı talebi gerekiyor. Baroların başvuruyu ortaklaşa yaptığını, ancak ayrı ayrı yapmaları gerektiğini öne süren TBB yönetimi, başvuruyu ‘değerlendiremez’ buldu.

Sonrasında sayıları 12’ye çıkan barolar ortak bir açıklama yaparak TBB’yi olağanüstü genel kurul toplantısı için tarih belirlemeye çağırdı. Yönetim bu sefer de sayıya ilişkin şekil şartının gerçekleşmesine rağmen “kanun ve içtihatlara göre, olağanüstü genel kurulun seçimli yapılabilmesi, sadece başkanlık makamının boşalması durumunda olabilir. Dolayısıyla seçim talepleri hukuka aykırıdır” diyerek reddetti.

Barolar ikiye ayrıldı

İkinci iptal kararının ardından Ağrı, Afyonkarahisar, Aksaray, Bartın, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, GümüşhaneBayburt, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Ardahan ve Giresun Baro Başkanlıkları TBB yönetiminin kararını doğru bulduklarını açıkladı.

Seçimler 2021’de

TBB’de başkanlık seçimi 4 yılda bir yapılıyor. Metin Feyzioğlu, 2013 yılı mayıs ayında yapılan seçimle başkanlığa getirilmiş, 13-14 Mayıs 2017’deki 34. Olağan Genel Kurul’da TBB Başkanlığına yeniden seçilmişti. TBB’nin 35. Olağan Genel Kurulu’nun 2021 yılı Mayıs ayında yapılması öngörülüyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.