EnerjiManşet

15 Mayıs’ta Aliağa’dayız, çünkü #BuradaİnsanYaşıyor!

0

Doğa savunucuları 15 Mayıs’ta Aliağa’da, “Burada İnsan Yaşıyor!” demek için buluşuyor. Aynı çağrıyı daha yüksek bir sesle karar alıcılara duyurmak için de herkesi Aliağa’ya davet ediyor.

14

Kampanyayı duyurmak için siz de gün içerisinde #BuradaİnsanYaşıyor hashtagini kullanarak iletmek istediğiniz “Kömür ve Termik karşıtı mesajlarınızı” kendi sosyal medya hesaplarından paylaşabilir, Fosil Yakıtlardan Kurtul Kampanyası hakkında ve süreçte beraber yürüdüğümüz kurumlar hakkında detaylı bilgi için fosilyakitlardankurtul.org/sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ekoloji Kolektifi, Foça Çevre Platformu, Avrupa İklim Eylem Ağı, Aliağa Çevre Platformu, Foça Forum, Yeryüzü Derneği, Don Kişot Bisiklet Kolektifi, İda Dayanışma Derneği‘nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları açık çağrıyı aynen paylaşıyoruz.

15 Mayısta Aliağa’dayız: Kömürün Külüne Muhtaç Değiliz

12

Kömürden kimseye fayda gelmez. Fosil yakıtların hem ekonomiye, hem çevreye hem de insanlara ne kadar zararlı olduğunu sadece biz değil tüm Dünya kabul ediyor. Bu yüzden Paris İklim Anlaşması’nı üç gün önce imzalamış Türkiye’nin, bile bile lades deyip dünya’nın terk ettiği bir enerji politikasını ısrarla devam ettiriyor olması anlaşılabilir birşey değil. Kömüre muhtaçmışız gibi gösteriyor, oysa yüzümüzü doğaya, güneşe rüzgara dönmemiz gerekiyor. Çevreciler değil kömür santrali yapmak isteyenler marjinal.

Türkiye’nin dört bir yanından ele ele vererek beraber yola çıkan sivil toplum örğütleri olarak hazırladığımız çağrı metnini aşağıda görebilirsiniz.

Aliağa, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun, Bartın ve tüm Türkiye, mevcut 21 kömürlü termik santrale eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralin yarattığı tehditle karşı karşıya.  Kömür havamızı ve suyumuzu kirletirken hem güvensiz ve ucuz istihdam vaadiyle iş gücümüzü madenlere bağımlı kılıyor, hem de  geri dönüşü olmayan iklim değişikliğine en büyük tehditlerden birini oluşturarak geleceğimizi tehlikeye atıyor. İnsanlığa ait kültür mirasları üzerine kurulan termik santraller ve kömür madenleri, yalnızca bugünümüzü ve geleceğimizi değil, geçmişimizin izlerini de sonsuza dek yok olmaya mahkum ediyor.  Sokağımızda, mahallemizde kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz. Kömürlü termik santraller, küresel sıcaklık artışlarının geri dönülemez bir noktaya gelmesini tetikleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşam hakkına set çekiyor.

13

Toplumsal refahımız, sağlığımız, temiz bir çevrede yaşama özgürlüğümüz feda edilirken, enerji ihtiyacı savıyla, yaşamımız ve geleceğimiz tehdit ediliyor. Oysa ki fosil yakıt çağının sona erdiği artık apaçık ortada. Dünyanın başlıca kömür şirketleri artık kömürden kâr edemez halde, bir bir iflas ederken pek çok ülke, yeni termik santral projelerini tamamiyle rafa kaldırıp, götürüsü getirisinden fazla olan mevcut santrallerini de sonsuza dek kapatma kararı almaya başladı.

Kömür, tüm Dünya’yı, şimdiyi ve geleceği tehdit ediyor

Türkiye, kömüre her yıl milyonlarca lira teşvik, pek çok yasal ve finansal imtiyaz sağlıyor. Kirli sanayi tesisleri, kentlerimizi inşaat sahasına çeviren kentsel dönüşüm, dört bir yanımızı saran mega projeler, hepsi kömür ile besleniyor. Karşılığında, dünyanın bu en kirli enerji kaynağından çıkan kirliliğin havamıza, suyumuza, toprağımıza karışmasına göz yumuluyor ve çıkardığı sera gazları nedeniyle küresel iklim değişikliğinin geri dönülemez sonuçlarına biraz daha yaklaşıyoruz. Devlet desteği olmadan kâr bile edemeyen fosil yakıtlar uğruna insan yaşamı ve doğa feda ediliyor. Hava kirliliğinin neden olduğu yıllık 11 milyar liraya kadar çıkan sağlık maliyetini bizler, vergilerimizle karşılıyoruz. Çocuklarımızın bozulan sağlığı ve kısalan yaşamlarımıza ise bedel biçmek mümkün değil elbette.

Ayrıca, Türkiye’de planlanan yaklaşık 80 yeni termik santral projesi hayata geçtiği takdirde Türkiye, en az 200 milyon ton sera gazı emisyonu ortaya çıkartarak hızla Dünya’nın emisyon şampiyonu ülkelerinden birine dönüşecek; küresel seviyede iklim değişikliğinden dolayı ortaya çıkan adaletsizliğe en fazla neden olan ülkelerden biri olacak.

Artık yeter! Kömür başta olmak üzere fosil yakıtları merkeze alarak refah toplumuna ulaşmanın mümkün olmadığının bizler de Dünya’nın geri kalanı gibi farkındayız.

Fosil yakıt çağı bitti: Dönüşümü başlatmanın şimdi tam sırası!

İklim değişikliğinin sebep olduğu, gittikçe daha sık tanık olduğumuz afetler, fosil yakıtlara dayalı ekonominin mevcut biçimiyle artık sürdürülemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.

Dünyayı ve geleceğimizi ipotek altına alan bu gidişata, dünyanın dört bir yanından milyonlar seslerini yükselterek karşı çıkıyor. Gerze’den Almanya – Ende Gelände’ye, Yırca’dan Filipinler – Batangas’a gittikçe yükselen bu ses, hepimizi yaşamı savunmaya çağırıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler 21. Taraflar Zirvesi’nde, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 195 ülke küresel sıcaklık artışını 1.5C derecede sınırlama yönünde bir anlaşma ortaya çıkardılar. Paris Anlaşması’nın gerçek anlamda hayata geçmesini sağlayacak olanlar da omuz omuza seslerini yükselten, bizler olacağız.

Bu yüzden, 4-15 Mayıs tarihleri arasında 5 kıtadan 13 ülkede yaşamı savunan milyonların bir araya geleceği fosil yakıt karşıtı harekete, zehir solumaya mahkum edilmek istenen, mevcut sanayi ve enerji kirliliğine ek olarak 4 yeni termik santral projesinin planlandığı Aliağa’dan ses veriyoruz. 15 Mayıs’ta fosil yakıtlardan kurtulmuş başka bir Türkiye, başka bir dünya mümkün demek için Aliağa’da bir araya geliyoruz!

15 Mayıs 2016’da Aliağa’dan başlayarak herkesi, tüm Türkiye ve Dünya ile birlikte fosil yakıtlardan kurtulmak için harekete geçmeye çağırıyoruz.                  
#BuradaİnsanYaşıyor 

Kampanyanın Paydaşları (alfabetik sırayla):

350.org
Adana Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü Derneği
Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği
Adana ve Çukurova Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubeleri
Adana Dağ Bisiklet Spor Kulübü Derneği
Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu
Aliağa Çevre Platformu – ALÇEP
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu
Aliağa EmekliSen
Ana Yaşam Vakfı – AYVA
Avrupa İklim Ağı – CAN Europe
Bademli Kültür Sanat Derneği
Bartın Platformu
Bergama Belediyesi
Çandarlı Çevre Platformu
Çevre Mühendisleri Odası – İzmir Şubesi
Dikili Belediyesi
Dikili Çevre Platformu
Dikili Emek ve Demokrasi Platformu
Dikili Haziran Hareketi
Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri
DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu
Ege Çevre ve Kültür Platformu – EGEÇEP
Ekoloji Kollektifi
Elimi Tut Yaşam Derneği
Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği
EV-KAD Derneği
Foça Bağarası Alevi Kültür Derneği
Foça Barış Kadınları
Foça Belediyesi
Foça Çevre ve Kültür Platformu – FOÇEP
Foça Forum
Foça Hayvanları Koruma Derneği
Foça Kent Konseyi
Foça Kitap Kulübü
Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi
Foça Slow Food Zeytindalı Birliği
Foça Turizm Derneği – TUDER
Foça’yı Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği
Foça Yelken İhtisas Kulübü
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER)
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu
Haziran Ekoloji Meclisi – İzmir
İda Dayanışma Derneği
İmece Dostluk Dayanışma Derneği
İskenderun Çevre Koruma Derneği
İzmir Bornova Halk Forumu
İzmir Karşıyaka Halk Forumu
İzmir Kent Konseyleri Birliği
KADER Kadın Adayları Destekleme Derneği Adana Şubesi
Kuzey Ormanları Savunması
PERA Toplumsal Gelişim Derneği
Pratisyen Hekimlik Derneği
Şakran Ve Bozburun Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Ve Güzelleştirme Derneği
Şehir Plancıları Odası – İzmir Şubesi
Sivil Toplum Platformu – STOP
Tarsus Çevre Derneği (TARSUS ÇEKSAM)
TEMA Vakfı Aliağa Gönüllüleri
TEMA Vakfı İzmir İl Temsilciliği
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
Türk Tabipleri Birliği (TTB)
Türk Toraks Derneği
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı – TEMA
Yaşanabilir Zonguldak Platformu
Yazarevi Topluluğu Derneği
Yeryüzü Derneği
Yeşil Barış Hukuk Derneği
Yeşil Düşünce Derneği
Yuva Derneği”

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.