DünyaManşet

14 Kasım Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü

0
14 Kasım Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü'nde İspanya'daki Mali Kesinti (Austerity) karşıtı gösteriler dün akşam başladı.

14 Kasım Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü'nde İspanya'daki Mali Kesinti (Austerity) karşıtı gösteriler dün akşam başladı.

Avrupa’da mali krizin etkilediği ülkelerde genel grev var. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun çağrısıyla ”Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü” adı altında İtalya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs Rum kesimi de dahil olmak üzere 23 ülkede protesto gösterileri düzenlenecek.

Temmuz ayında 65 milyar euro’luk tasarruf paketi açıklayan, işsizliğin yüzde 25’lere çıktığı İspanya’da eylemler dün akşam itibariyle başladı. Sendikaların çağrısıyla başkent Madrid’de işçiler akşam saatlerinde sokaklarda olacak. Bu toplu grevle beraber, İspanya’da tarihinde ilk defa 1 yıl içinde ikinci kez genel greve gidilmiş olunacak.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 4 gün önce iş bırakan toplu taşıma çalışanları grevlerini 2 gün daha uzatacaklarını açıkladılar.

Maaşların düşürüldüğü, vergilerin artırıldığı ve ulaşım, sağlık, gaz ve elektriğe zam yapıldığı Portekiz’de ise 16 ay içinde üçüncü kez genel greve gidilecek.  Ülkenin ulusal hava yolları şirketi (TAP) tarafından 160’dan fazla uçuşun iptal edildiğini açıkladı.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Bernadette Segol, 23 ülkede yapılacak gösterilerle ilgili ”Kemer sıkma politikalarının etkisiyle ekonomi küçülüyor, fakirlik ve sosyal kaygı artıyor. Kemer sıkma politikalarıyla ekonominin nefesini kesmek yerine acil olarak ekonomiyi canlandıracak önlemler almak gerekiyor. Avrupalı yöneticiler, sokakta gösteri yapanların seslerini dinlememekle hata yapıyorlar. Aciliyeti olan konular, istihdam ve sosyal adalettir. Maaşlara saldırılara son verilmelidir. Biz, Avrupa ülkeleri arasında ekonomik dayanışmanın olduğu, kaliteli istihdamın desteklendiği ekonomi politikalarının üretildiği, gerçek sosyal diyaloğun olduğu bir ’Avrupa için Sosyal Kontrat’ öneriyoruz” dedi.

Türkiye’den ise Devrimci İşçi Konferasyonu (DİSK), yarın tüm Avrupa ülkelerinde çeşitli protestolara sahne olacak “Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü”nde, Ankara ve İstanbul’da yapacağı kitlesel basın açıklamaları ile destek vereceği açıkladı.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.