EğitimManşet

12 günde 52 Liseden protesto içerikli bildiri

0

İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin mezuniyet törenindeki protestosunun ardından geçen 12 günde bildiri yayınlayan lise sayısı 52’ye çıktı.

37

Bianet’in liselerden bildiri geldikçe sürekli güncellediği haberine göre 4 Haziran’da İstanbul Erkek Lisesi mezuniyet töreninde öğrencilerin bildiri yayınlamasının ardından geçen 12 günde 52 liseden öğrenciler bildiriler yayıladı. Her gün yeni bir liseden yeni bildiri geliyor.

Yönetici ve öğretmenlerin görevden alınması, kadın öğrencilere dönük ayrımcılık, okuldaki yaşam alanlarının kısıtlılığı, idarenin etkinlikleri engellemesi, bilimsel eğitimden uzaklaşma, dini içerikli etkinlikler bildirilerde dile getiren ortak sorunlardan. Hemen hepsinde dayanışma vurgusu yer alıyor.

Şimdiye dek öğrencileri bildiri yayınlayan liseler şöyle:

36

İstanbul Erkek, Beyoğlu Anadolu, Galatasaray, Beşiktaş Atatürk Anadolu, Kadıköy Anadolu, Vefa Lisesi, Notre Dame de Sion, Bakırköy Anadolu, İzmir Atatürk, Beşiktaş Anadolu, Ankara Gazi Anadolu, İzmir Fen, İstek Vakfı Atanur Oğuz, Etiler Anadolu, Pertevniyal, Samsun Anadolu, Cağaoğlu Anadolu, İzmir Çiğli Fen, Bornova Anadolu, Erenköy Kız, Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu, Eskişehir Salih Zeki Anadolu, Seyitgazi Sağlık Meslek, Cihat Kora Anadolu , Samsun Sosyal Bilimler, Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler, Teğmen Ali Rıza Akıncı Anadolu, Suzan Divrik Mesleki Teknik Anadolu, İzmir Karşıyaka Anadolu , Ziraat Bankası Balıkesir Fen , Hisar Okulları, Zuhal Dörtçelik (Şenipek) Endüstri Meslek , Çamlıca Anadolu , Yıldırım İMKB Mesleki ve Teknik Kız Anadolu , Yıldırım Beyazıt Anadolu, Uğur Temel, Kırklareli Anadolu, Kırklareli Atatürk Anadolu, Kırklareli TOBB Anadolu, Ankara Atatürk Anadolu, Nişantaşı Nuri Akın Anadolu, Korkmaz Yiğit Anadolu, Bakırköy Kartaltepe Mesleki ve Teknik Anadolu, Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu, Çorlu Anadolu, Zeynep Kamil Mesleki Teknik ve Anadolu, Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu, Hasan Hüseyin Akdede Fen, Mersin Anadolu, İzmir Narlıdere Cahide Ahmet Dalyanoğlu, Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Kız Teknik ve Meslek.

İstanbul Erkek Lisesi’nde başladı

Bildiriler 4 Haziran’da İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin mezuniyet töreninde müdüre sırtlarını dönerek bildiri yayınlamasıyla başladı.

Okulda gelenekselleşmiş öğrenci etkinliklerinin içeriklerinin kısıtlanması ya da iptali, kadın öğrencilere kıyafet kısıtlamaları, iptal edilen panellerden söz ediyorlardı.

Bu kısıtlamaların yeni gelen müdür ile yaşandığını anlatıyorlardı. Müdür atamalarının ardında  “proje okul” uygulaması vardı. Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık bir yıl önce İstanbul’daki 11 lisenin okul müdürlerini kendisi atamaya başladı. Daha önce liseye ait vakıfların da görüşü alınarak bazı sınavlara tabii tutulan, aynı okulda öğretmen ya da müdür yardımcılığı yapanların müdür olarak görevlendirildiği okullarda bu sistem yapılan yasal düzenlemeyle kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bazı okulları seçerek “Proje Okul” yapma, öğretmen ve müdürlerini de sınavsız atama hakkı veren yasal düzenleme, dershaneler yasası olarak bilinen 652 sayılı Kanun hükmünde kararname ile yapıldı. Yasa MEB’e, Proje Okullar’a öğretmen ve yöneticileri sınavla değil, doğrudan bakan tarafından atama yetkisi veriyor.

 

(Bianet)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.