Türkiye

12 Eylül Generalleri yargılanıyor

0

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına bugün devam edilecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, bugün saat 14.00’da başlayacak. Duruşmada, sesli vegörüntülü ifadeleri alınansanıklar Kenan Evren veTahsin Şahinkaya hazır bulunmayacak.

Geçen duruşma bazı müdahillik taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, müdahil avukatlarının Evren ve Şahinkaya’nın tutuklanmaları taleplerini de reddetmişti.

Cumhurbaşkanlığı makamına yazılacak müzekkereyle, Fahri Korutürk ve Ahmet Kenan Evren’in arşivinde bulunan ve 12 Eylül ile ilgili olan belgelerin onaylı suretlerinin istenmesine karar veren mahkeme, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinden, TBMM Araştırma Komisyon Başkanlığına 3 Eylül 2012 tarihli yazı ekinde gönderilen Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında alınan karar örneklerinden 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi ile ilgili olanlarının onaylı suretlerinin mahkemeye gönderilmesini talep etmişti.

Mahkeme, bu hususların giderilmesi için duruşmayı ertelemişti.

Görüntülü ve sesli savunma

Evren ve Şahinkaya, 20-22 Kasım 2012’de yapılan duruşmalarda, sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle savunmalarını yapmıştı. Kenan Evren savunmasında, “Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından, yetkisini 1982 Anayasası’ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliği askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir” demişti.

Sanık Tahsin Şahinkaya da “12 Eylül müdahalesinin, Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olay olduğunu ve tarihi olayları ancak tarihin yargılayacağını” savunarak, ”Bizler o gün için en doğru olanı yaptık” ifadesini kullanmıştı. Sanıklar, müdahil avukatlarının ve mahkeme heyetinin sorularını ise yanıtlamamıştı.

İddianame

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya, ”Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” ile suçlanıyor.

Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak-12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya’nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ”devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler”e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmaları isteniyor.

(Yeşil Gazete, Ajanslar)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.