Kültür-Sanat

1. Uluslararası Amed Film Festivali devam ediyor

0

29 Ekim’den başlayan ve Ortadoğu Sinemacılar Derneği (OSAD) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Amed Film Festivali 4 Kasım’a Pazar günü sona eriyor. Festivalde uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmlerle senaryolar değerlendirilecek.

Mikail Aslan, Ayşe Polat, Yüksel Yavuz, Rugeş Kırıcı, Mustafa Gündoğdu’nun ulusal film festivali jürisinde yer aldığı festivalin senaryo jürisinde ise Ahmed Hüseyni, Mizgin Bingöl,Deniz Gündüz, İlhan Bakır ve Erol Balcı bulunuyor.

Uzun metrajda “Bênder”, “Li Vir”, “Meş”, “Rêç”, “10 Çirkê”, “Kırık Midyeler”; kısa metrajda “One Shot”, “Qilm (Kesit)”, “Land Of The Heroes”, “Xodika Reş”, “Peyarê (Sidewalk)”, “Ali Ata Bak”, “Bê Bersiv”, “Toros Canavarı”, “Lorîna Kewên Mirî Kolanek Li Paş Malê Me“; belgesel kategorisinde ise “Ez Firîyam Tu Ma Li Cih”, “Awazên Axê”, “Min Rastî Nivîsand”, “Anlat Bana”, “Halepçe”, “Masîwanen Bejîye” ve “Beklemek” filmleri değerlendirilecek. Festivalde finale kalan senaryolar ise BUST, Guhar, Mizgîn ve Şerê Wijdanê.

Festivalde ayrıca Metin Erksan’ın “Sevmek Zamanı”, Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı”, Yılmaz Güney’in “Sürü”; Seyfi Teoman’ın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” filmlerinin de yer aldığı 56 film gösterilecek. Aynı zamanda Kürt Sineması, Alternatif Sinema ve Yılmaz Güney Sineması konularında paneller düzenlenecek.

OSAD (Ortadoğu Sinemacılar Derneği) üyesi Emin Doğan, festivali düzenlemekteki asıl amaçlarının Kürt sinemacılarını bir araya getirmek olduğunu belirtti. “Birincil amacımız şu anda direnişte olan bir halkın isteklerine cevap olacak bir sinema gerçeğini yaratmak” diyen Doğan bu gerçekliği işleyen yönetmenleri bir araya getirip bu gücü kitlelerle buluşturmak istediklerini ifade etti.

Toplumun sıkıntılarını dile getirmek anlamına gelen alternatif sinemayı benimsediklerini ifade eden Doğan, festivalin Kürt sinemasının gelişmesi için alternatif bir çalışma olduğunu dile getirdi.

“Kürdistan’da sinema bakirdir. İşlenmemiştir. Bizler de sinemayla hıncımızı sanatsal bir dille anlatıyoruz. Yoksa bizim hıncımız ne resme dökülebilir, ne yazılabilir, ne sinemaya sığar” diyen Doğan, festival ile birlikte yeni projelerin Kürt sinemasına kazandırılacağını

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.