KadınManşet

1 Temmuz’da sokaklarda isyan vardı

0
Fotoğraf: Kazım Kızıl

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gece yarısı yayınlanan bir kararname ile çıkma kararı verilen ve 1 Temmuz tarihinde feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğini belirten kadınlar ve LGBTİ+’lar Türkiye’nin dört bir yanında eylemdeydi.

Ankara‘da bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar Sakarya Caddesi‘ne sloganlar eşliğinde giriş yaptı.  Çok sayıda polisin de yer aldığı eylemde kadınlar basın açıklaması okudu.

‘Hayatlarımızı savunmaktan vazgeçmedik’

Kadınlar  açıklamada “Bu ülkede kadınlar kaybediliyor, katlediliyor, hapsediliyor. Erkek devlet ve erkek yargı faillerine cesaret veriyor. Ancak kadınlar hayatın her alanındaki cinsiyetçiliğe, baskıya, şiddete ve eşitsizliğe karşı haklarını ve hayatlarını savunmaktan vazgeçmedi, vazgeçmeyecek!” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmeyeceği belirtilen açıklamada “Erkek-devlet tüm mekanizmalarıyla hayatlarımıza saldırsa ve İstanbul Sözleşmesini feshetse de biz kadınlar var olduğumuz her yerde İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız! Bu yüzden bu fesih kararı bizler için yok hükmündedir!” denildi.

Açıklamada “Bugün ülkenin her yerinde kadınlar ve LGBTİ+’lar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini haykırmak için sokakta. Bizler bugüne kadarki tüm haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık ve hiçbirinden vazgeçmeye niyetimiz yok” ifadeleri kullanıldı.

‘Mücadele bize korku onlara’

İzmir’deki kadınlar Alsancak Meydanı‘nda bir araya geldi. Polis alanı abluka altına aldı. Sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan kadınlar “Mücadele bize düşer, korku onlara.. Dayanışma bize düşer, yalnızlık onlara. Bizlere her sokak mücadele, bizlere her sokak dayanışma. Korku imparatorları titresinler, sözleşmeyi biz kazandık onu koruyacak ve yaşatacak olanlar da bizleriz!” dedi.

Kadınlar basın açıklamasının ardından polis engellemesine rağmen sloganlar eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar yürüyüşü alkışlar, sloganlar ve müzik eşliğinde gerçekleştirdi.

‘Dünya tersine dönse de vazgeçmiyoruz’

Mersin‘deki kadınların buluşma noktası ise Kushimoto Sokağı oldu. “Dünya tersine dönse İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar alanda dans etti, sloganlar attı.

Çanakkale’de yürüyüşe polis müdahalesi

Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi‘nin çağrısıyla bir araya gelen kadınların Bankalar Caddesi’nde yürümesine ise polis tarafından müdahale edildi.

Kadınlar polise “Kadınlara değil katillere barikat” sloganlarıyla tepki gösterdi. Yürüyüş İskele Meydanı istikametinde devam etti.

‘Erkek adalet değil gerçek adalet’

Eskişehir‘deki kadınlar ise “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” pankartı arkasında bir araya geldi. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde yürüyüş düzenlendi.

Kadınlar “Erkek adalet değil gerçek adaleti alana kadar buradayız, alandayız, isyandayız” ifadelerini kullandı.

‘Değiştirecek gücümüz var’

Muğla‘da ise Bodrum Kadın Kollektifi, Muğla Kadın Platformu ve HDP Muğla Kadın İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için alanlardaydı.

Kadınlar “Yaşam haklarımızı koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” yazılı pankartlar açtı.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.