ManşetTürkiye

“Parasız eğitim istemek suç değildir”

0

14 Mart 2010′da Abdi İpekçi Salonu’ndaki “Roman Çalıştayı”nda “Parasız Eğitim İstiyoruz Alacağız/Gençlik Federasyonu” yazılı pankart açtıkları için tutuklanan ve 20 aydır cezaevinde tutulan üniversite öğrencileri Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’in yeni duruşması 6 Ekim’de Beşiktaş Adliyesi’inde yapılacak. Yılmaz ve Tüzer“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 15 yıla varan hapis istemiyle yargılanacak. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’inden bir mektup gönderen Berna Yılmaz paralı eğitime karşı olan herkesin duruşmada kendilerine destek vermesini istedi.

Yılmaz mektubunda şunları söylüyor:

Bu ülkede parasız eğitim istemenin bedeli yıllara varan tutsaklık oluyor. Ferhat ve ben, en başta kendi hakkımızı, genelde de tüm öğrencilerin, ailelerin hakkını dile getirdiğimiz için 1,5 yıldır bedel ödüyoruz. 15 yılla yargılanıyoruz. Evet, parasız eğitim istemenin bedeli 15 yıl. Herkes duysun, bilsin ki; anayasada var olan bir hakkı yazmak kolay, istemek suç! İşte Ferhat ve ben bu ülkede, bu hakkı’ dile getirdiğimiz için suçlu ilan ediliyoruz…

Paralı eğitim, yakıcı bir sorundur. Çünkü asgari ücretin 655 TL olduğu ülkemizde, halkımız ya çocuklarını okula göndermeyi tercih ediyor ya da kıt kanaat geçinerek okutabiliyor. Annemiz, babamız; sırf biz okuyalım diye insanlık onuruna yakışmayan işlerde, zor şartlar altında çalışıyor. Okulun halılarını yıkıyor örneğin. Hem de canını ortaya koyarak, sakat kalmayı göze alarak. Böyle bir ülkede parasız eğitim istemek suç değil bir haktır.

Mayıs ayında görülen 3. mahkememizde savcı; bu talebi dile getirmenin, kişi hak ve özgürlüğü olduğu söyleyerek beraatımızı istedi. Yani savcı diyor ki; ‘sizi aylardır içeride tutarak bir suç işledik. Bu bir haktır, serbest bırakılmasınız.’ Ama heyet kabul etmeyerek, tutukluluğa devam kararı verdi. Mahkeme 5 ay sonraya, 6 Ekim 2011’e ertelendi. Bu süre içersinde hızla Ferhat ve ben okuldan atıldık. Bize beraat kararı veren savcı ise sürgün edildi. Hukuksuzluğun biri bitiyor, diğeri başlıyor ve biz tüm bunların ortasında ısrarla ‘parasız eğitim’ talebini dile getirerek, binlerce öğrencinin umudu olmaya devam ediyoruz.

6 Ekim 2011’de Beşiktaş 10. Ağır Ceza mahkemesinde 4. kez hâkim karşısına çıkacağız. Bu mahkemede başta siz köşe yazarlarımız, tüm aydınları, öğrencileri ve ailelerimizi çağırıyorum. Gelin, hep birlikte haykıralı; ‘Parasız Eğitim istemek suç değil, haktır. ‘Bu hukuksuzluğa göz yummayalım. Hepinizi duyarlı olmaya, duyarlı olmanın ötesinde, mahkemenin önüne gelerek sesimize ses olmaya çağırıyorum. Bunu kendi hakkımız, geleceğimiz için yapalım.

6 Ekim günü daha güçlü bir şekilde dile getirelim; ‘Parasız Eğitim İstemek Suç Değildir.’”

Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’in Mahkemesi
Yer: Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi
Tarih: 6 Ekim 2011 Perşembe
Saat: 12.00

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.