Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçtiğimiz haftasonu düzenlenen operasyonlarda 6.030 göçmen’e kimlik ve belge soruşturması yapıldı.
Göçmenlerden 1.525’i Yunanistan’da bulunmak için gerekli hukuki şartlara sahip olmadıkları gerekçesiyle tutuklandı. Yetkililerce yapılan açıklamada tutuklanan göçmenlerin ülkelerine geri gönderileceği belirtildi. İlk aşamada 88 Pakistanlı ülkelerine gönderildi.
Yine yetkililere göre tutuklanan ve ülkelerine gönderilecek göçmenlerin tamamı yetişkin bireyler.
Haftasonu yapılan operasyonların, hükümetin planladığı ve Antik Yunan’da misafirperverlik tanrısının isminden yola çıkarak “Xenius Zeus” olarak adlandırdığı büyük ve ülke çapında bir “göçmen avı”nın yalnızca başlangıcı olduğu söyleniyor.
Türkiye sınırına yakın olan İskeçe ve Gümülcine’deki polis eğitim merkezleri, tutuklanan ve gözaltında tutulan göçmenlerin konaklaması için geçici olarak boşaltıldı. Bu bölgelerdeki yerel yönetici ve kilise cemaat liderlerinin durumu protesto etmek için sokağa döküldüğü bilgileri geliyor.
Operasyonun bir diğer amacı da, Avrupa’ya en fazla belgesiz göçmenin girdiği geçiş noktalarından biri olan Türkiye sınırındaki boşlukları kapatmak. Yunanistan, Suriye’deki çatışmalardan kaçanların Avrupa’ya geçmek için kullandıkları Türkiye sınırına geçtiğimiz hafta 1.800 yeni sınır muhafızı daha atadı.
Bakan’a göre, “göçü düzenleyecek bir yapı oluşturamazsa Yunanistan çöker”.
Yunanistan’da ikame eden belgesiz (“yasadışı”) göçmenlerle ilgili resmi istatistik ve bilgiler olmasa da, Yunan Mülteci Konseyi (GRC) ülkedeki toplam göçmen sayısının diğer ülkelere ulaşmak için transit yapanlar da dahil olmak üzere 1 milyon civarında olduğunu tahmin ediyor.
GRC’ye göre ülkede göçmenlerin başvurabileceği danışma ve inceleme merkezlerinin sayısı çok az. GRC’nin websitesinde yayınladığı açıklamasında “Bu göçmenlerin içinde korumaya muhtaç olanlar olup olmadığını bile bilmiyoruz. Bu operasyon göçmenleri sınırdışı etmek için yapılan tek taraflı bir zor kullanmadır” ifadeleri dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Yunanistan bürosu da gerçekleştirilen operasyondan rahatsız. Tutuklananlar arasında uluslararası koruma ihtiyacında olan
UNHCR ayrıca bütün ülkelere Suriye’ye yapılacak geri gönderimlerin bir süreliğine durdurulması çağrısında bulunuyor.
Avrupa Komisyonu da, Malta’da konuşlanan Avrupa Mülteci Destek Bürosu (Easo) ve AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex) aracılığıyla Yunanistan’ın başlattığı “göçmenleri kontrol altına alma” süreci kolaylaştırmaya çalışıyor.
Yunanistan’da göçmen ve yabancı karşıtı politikaların, özellikle aşırı-sağcı/faşist Altın Şafak Partisi’nin geçtiğimiz seçimlerde parlamentoya girdiğinden beri artışa geçtiği belirtiliyor.
(Yeşil Gazete, EUobserver.com, Bbc.co.uk)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…