Yeşiller Partisi, Amerika Birleşik Devletleri ev sahipliğinde 22-23 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İklim Zirvesi öncesinde Türkiye hükümetine çağrıda bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülke liderini çevrimiçi olarak düzenlenecek İklim Zirvesi’ne davet etmişti. Biden’ın koltuğa oturmasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kurduğu tek diyalog ise bu oldu.
Yeşiller Partisi tarafından yapılan açıklamada “Hükümet yeni Amerikan yönetimi ile diyalog kurmanın yollarını ararken ilk temas iklim değişikliği hakkında oldu” denildi.
İklim krizi mücadelesinin partinin temel politika alanlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada “Dolayısıyla bu çağrı iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri konusunda uyarılarını sürekli yineleyen bizler için şaşırtıcı değil” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamayan altı ülkeden biri olduğu hatırlatılan açıklamada “Bu vesileyle parti programımızın ilgili bir bölümünü paylaşmak ve Paris Anlaşması’nı onaylama çağrımızı tekrarlamak istiyoruz” denildi ve şu ifadeler kullanıldı:
Yeşiller olarak, bilim insanlarının, iklim hareketinin ve genç aktivistlerin çağrılarına kulak veriyor, iklim krizini durdurmak ve etkilerini azaltmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz.
Sera gazı salımlarını hızla artıran Türkiye, artık uluslararası iklim anlaşmalarında istisnalar arayan bir devlet olmayacak, Paris Anlaşması’na taraf olarak sorumluluğuna sahip çıkacak ve 2050’de sıfır emisyon hedefine yönelik bir azaltım politikası belirleyecek.
‘Yeşiller olarak sesleniyoruz’
İklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarını radikal bir şekilde azaltacak politikalar uygulayacağız. Enerji, sanayi, ulaşım, kent, yerel yönetim, göç, sağlık, sosyal haklar, tarım ve gıda başta olmak üzere bütün politika alanlarını iklim kriziyle mücadele amacıyla uyumlu hale getireceğiz. Paris Anlaşması’nda belirtilen küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefine bağlı kalacağız ve 2050’ye kadar fosil yakıt kullanımını tamamen terk etme hedefi doğrultusunda, ekonomide derin bir karbonsuzlaşmayı amaçlayacağız.
Ayrıca, Akkuyu’da ilk nükleer santralin temelini atan, Kazdağları’nı maden şirketlerine satan, daha önceki felaketlerden dersini almamış ve geçerli bir iklim politikasına sahip olmayıp fosil yakıtlara bağımlı bir ülke olmanın sorumluluğunu Türkiye’nin daha fazla kaldıramayacağını biliyor ve Yeşiller olarak sesleniyoruz: İklim için #ParisiOnayla
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…