Araştırma şirketi BloombergNEF (BNEF) tarafından yayınlanan Enerji Dönüşümü Yatırım Trendleri Raporu’na göre; enerji dönüşümüne yönelik küresel yatırım 2021’de toplamı 755 milyar doları buldu.
Yenilenebilir enerji, enerji depolanması, elektrikli ulaşım, elektrikli ısı, nükleer, hidrojen ve sürdürülebilir materyaller dahil olmak üzere raporda yer alan hemen her sektörde yatırımların arttığı bildirildi. Yıl içinde duyurulan birçok yeni proje olmasına rağmen, yalnızca karbon yakalama ve depolama (CCS) yatırımlarında düşüş kaydedildiği belirtildi.
Rapora göre; yenilenebilir enerji, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artışla 2021’de 366 milyar dolarlık yeni bir rekora ulaşarak yatırım açısından en büyük sektör haline geldi.
Elektrikli araçlar ve ilgili altyapı harcamalarını içeren elektrikli ulaşım ise 273 milyar dolarlık yatırımla ikinci en büyük sektör oldu. Elektrikli araç satışlarının artmasıyla birlikte, bu sektör 2021’de yüzde 77’lik oranda büyüdü. Rapora göre; elektrikli ulaşım 2022’de dolar bazında yenilenebilir enerjiyi geçebilir.
Asya Pasifik, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ve Amerika bölgelerinin incelendiği rapor, Asya Pasifik’in hem 368 milyar dolar ile en büyük yatırım bölgesi hem de 2021’de yüzde 38 ile en yüksek büyümeye sahip bölge olduğunu ortaya koydu. Afrika’daki enerji geçiş yatırımı ise 2021’de yüzde 16 artarak 236 milyar dolara ulaştı. Amerika’da yatırımlar yüzde 21 artarak 150 milyar dolara ulaştı. Çin ise 2021’de 266 milyar dolara ulaşarak en büyük yatırıma sahip ülke oldu.
Nükleer enerjiyi de kapsamına alan temiz enerji ve yenilenebilir kaynaklar; enerji depolama, elektrikli ulaşım ve elektrikli ısıyı kapsayan elektrifikasyonla birlikte, 731 milyar dolarlık yatırımın büyük çoğunluğunu oluşturdu. Geri kalanını ise 24 milyar dolarlık yatırımla hidrojen, karbon yakalama ve depolama ve sürdürülebilir malzemeler oluşturdu.
BloombergNEF Analiz Başkanı Albert Cheung, raporla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Küresel emtia krizi, güneş modülleri ve rüzgar türbinleri gibi temel teknolojiler için girdi maliyetlerini yükselterek temiz enerji sektörü için yeni zorluklar yarattı. Fakat, 2021’de enerji geçiş yatırımında yüzde 27’lik bir artış, yatırımcıların, hükümetlerin ve işletmelerin düşük karbonlu geçişe her zamankinden daha fazla bağlı olduklarının ve bunu enerjide piyasalarındaki mevcut kargaşanın çözümünün bir parçası olarak gördüklerinin cesaret verici bir işaretidir.”
BNEF Enerji Ekonomisi Başkanı Matthias Kimmel ise Paris Anlaşması’na dikkat çekerek şunları söyledi:
“Dünya, Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak için karbon bütçesini hızla tüketiyor. Enerji geçişi devam ediyor ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor ancak 2050’ye kadar net sıfır için yola devam etmek istiyorsak, hükümetlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha fazla finansmanı seferber etmesi gerekecek.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…