Yeni Zelanda’da ‘gaz çıkarma’ vergisine protesto ve destek eylemleri

Yazar:
Yeşil Gazete

Yeni Zelanda‘da Jacinda Ardern iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik bir tasarının parçası olarak çiftlik hayvanlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını vergilendirmeye hazırlanmasına karşı çiftçilere yollara döküldü.

Wellington, Auckland, Christchurch ve diğer şehirlerde traktör ve kamyonet konvoyları oluşturarak trafiği kapatan çiftçiler, hükümetin emisyon vergisinden vazgeçmesini istedi.

5 milyon nüfusa sahip ülkede 10 milyon büyükbaş ve 26 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor.

Başbakan Ardern, geçen hafta hayvanların dışkı ve idrar yaptığı ya da geğirdiği sırada çevreye salınan gazlardan alınması planlanan verginin dünyada bir ilk olacağını duyurmuştu.

Yeni Zelanda’da çiftlik hayvanlarının çıkardığı gazdan vergi hazırlığı

Verginin küresel ısınmayı yavaşlatmak için gerekli olduğunu’ belirten Ardern, ‘daha fazla iklim dostu et için daha yüksek bir fiyat talep edebilirlerse çiftçilere fayda sağlayabileceğini’ söylemişti.

Çiftçilerin bir kısmının yanıtı ise “Bunu kabul etmeyeceğiz” sloganı altında yollara dökülmek oldu. Protestolarda Bu hükümet çiftçilerden nefret ediyor’ ve  ‘Çiftçi yoksa gıda da yok” pankartları taşındı.  Protestoyu organize eden Dip Dalgası (Groundswell) Yeni Zelanda’nın kurucularından Bryce McKenzie, “Hükümetin gıda üretimine yönelik cezalandırıcı ve ters tepici emisyon vergilerine dair ideolojik taahhüdü, kırsal topluluklar için varoluşsal bir tehdittir” dedi.

Kamusal yayıncı Yeni Zelanda Radyosu’na konuşan (RNZ)yerel çiftçi Mark Chandler da plana uyulması talebinin çiftçiyi cezalandırıcı olduğunu öne sürdü.

Atmosferde karbondioksit kadar bol bulunmayan ve uzun süre kalmayan metan, buna karşın çok daha güçlü ısınma etkisi yaratıyor. Metan, sera gazı karışımının çok küçük bir parçası olmasına rağmen, küresel sıcaklıklardaki artışın kabaca yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor.

Eşzamanlı olarak Wellington’da aynı görüşte olmayan çiftçilerin ve iklim aktivistlerinin katılımıyla tarım sektörünün iklim değişikliğiyle mücadele için üzerine düşeni yapmasını” isteyen bir karşı protesto da düzenlendi.

RNZ’ye konuşan Valerie Morseyıkıcı ve kirletici tarım yöntemlerini sübvanse etmekten bıktıklarını ve çiftçilerin sürdürülebilir üretim yöntemlerini benimseyerek iklim değişikliğine karşı çözümün bir parçası olmaları gerektiğini’ söyledi.

İklim aktivistleri de “çiftçilerin uyum sağlaması gerektiğini” vurguladı.

İklim Adaleti Taranaki‘den Emily Bailey, “Bu ülkenin kırsalı ve tarım sektörü, yalnızca bu yıl sel, şiddetli fırtına ve kuraklıklardan büyük zarar gördü. Daha da kötüye gidiyor. Çiftçiler ya uyum sağlayıp emisyonlarını hızla azaltır ya da kendileriyle birlikte diğer herkes daha fazla zarar görür” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024