Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) Ulusal Katkı Beyanları Sentez Raporu yayımlandı.
Paris Anlaşması‘nın ve uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşılmasının merkezinde yer alan Ulusal Katkı Beyanları (NDC’ler), her ülkenin kendi koşullarına göre ve gönüllü olarak belirlediği ulusal emisyonları azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama çabalarını somutlaştıran bildirimlerdir.
Paris Anlaşması’nın 4’üncü Maddesi, taraf her ülkeden 2020 sonrası iklim eylemlerini özetlemesini ve NDC’ler olarak iletmesini talep ediyor.
Paris Anlaşmasının 193 Tarafını temsil eden ve 2019 yılı için tahmin edilen toplam küresel emisyonların yüzde 94,9’unu oluşturan 52,6 gigaton CO2 eşdeğeri emisyonu kapsayan mevcut 166 NDC var.
Önceki raporun yayımlandığı 12 Ekim 2021’den bu yana 24’ü COP26’dan sonra olmak üzere toplam 39 taraf ülke, yeni veya güncellenmiş NDC beyanında bulundu.
Rapora göre tarafların yüzde 90’ı net sayısal hedefler olarak ifade edilen azaltım hedefleri sunarken, geri kalanı NDC’lerinin bileşenleri olarak sayısallaştırılabilir bilgi bulunmayan strateji, politika, plan ve eylemlere yer veriyor.
Yüzde 80’i, 2006 IPCC Kılavuzlarında tanımlanan tüm sektörleri veya neredeyse tüm sektörleri kapsayan ekonomi çapında hedefler bildiriyor ve giderek artan sayıda taraf, yeni veya güncellenmiş NDC’lerinde mutlak emisyon azaltım hedeflerine geçiyor
Tüm NDC’lerde karbondioksit (CO2) emisyonlarını aaaltma hedefi yer alırken, sera gazlarına ilişkin taahhütler detaylı incelendiğinde, NDC’lerin;
Yeni veya güncellenmiş NDC’ler sunan tarafların yüzde 74’ü sera gazı emisyonlarını 2025 ve/veya 2030’a kadar azaltma veya sınırlama taahhütlerini güçlendirdi.
En son NDC’lerin uygulanması dikkate alındığında toplam küresel sera gazı emisyonlarının (LULUCF hariç) 2025 yılında yaklaşık 53,4 gigaton CO2e ve 2030 yılında 52,4 gigaton CO2e olacağı tahmin ediliyor.
Raporun NDC’lere dair öne çıkan diğer bulguları da şöyle:
Tarafların yüzde 97’si NDC’lerinde, enerji arzı, ulaştırma, binalar, sanayi, tarım, LULUCF ve atık gibi öncelikli alanlarda azaltım hedeflerine ulaşmak için temel araçlar olarak yurt içi azaltım tedbirlerini belirtti.
Ancak küresel sera gazı emisyonlarının ikinci en büyük kaynağı olan sanayide (yüzde 47), diğer öncelikli alanlara göre (yüzde 74-92) çok daha az sıklıkta tedbir belirtildi.
Yenilenebilir enerji üretimine yönelik yurt içi azaltım tedbirleri yüzde 88 ilr taraflarca en sık belirtilen tedbirler oldu. Bunu binaların enerji verimliliğini artırmaya yönelik tedbirler yüzde 70 ile ve ağaçlandırma, yeniden ormanlaştırma ve yeniden bitkilendirme yüzde 54 ile takip etti
Yüzde 21, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payında yüzde 15 ila 100 arasında değişen artırımlar için nicel hedefler bildirdi.
Yeni veya güncellenmiş NDC’lerini bildiren taraflarda yenilenebilir enerji üretimi, önceki NDC’lerinde olduğu gibi, en sık belirtilen azaltım seçeneği olmaya devam etti ve bu seçeneği belirten Tarafların payı, önceki NDC’lerinden bu yana keskin bir artışla yüzde 59’dan yüzde 91’e yükseldi.
NDC’lerin,
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…