Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Yazar Paul Auster hayatını kaybetti

New York Üçlemesi, Sunset Park, Brooklyn Çılgınlıkları, Son Şeyler Ülkesinde eserlerinin yazarı Paul Auster (77) hayatını kaybetti. Akciğer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar sonucunda yaşamını yitirdi.

1947’de New Jersey’de doğan çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden biriydi.  Çağdaş Amerikalı yazar Paul Auster günümüzün en önemli ve popüler postmodern edebiyat temsilcileri arasında gösteriliyor.

Auster’in öyküleri genellikle tesadüf, şans ve kader temalarını odağına alıyor. Auster’ın kahramanlarının çoğu bizzat yazar ve ilk romanlarındaki karakterlerin sonraki romanlarında tekrar ortaya çıkmasıyla kendi kendine gönderme yapıyor.

Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times

Auster’a göre yazarlık hayatı sekiz yaşındayken beyzbol kahramanı Willie Mays‘ten imza almayı kaçırmasıyla başladı, çünkü ne kendisi ne de ailesi maça kalem götürmemişti. O günden sonra her yere kalem götürdü. 1995’te yazdığı bir makalede, “Cebinizde bir kalem varsa, bir gün onu kullanmaya başlamak için kendinizi hazır hissetme ihtimaliniz yüksektir” diyordu.

Auster, 14 yaşında bir yaz kampında yürüyüş yaparken, birkaç santim ötesinde bir çocuğun yıldırım çarpmasına ve anında ölmesine tanık oldu – bu olayın hayatını “kesinlikle değiştirdiğini” ve “her gün” düşündüğünü söyledi.

Eleştirmen Laura Miller 2017’de, “anlaşılır bir şekilde, şans onun kurgusunda yinelenen bir tema haline geldi” diye yazdı.

Auster 1970’lerin başında Paris’e taşınmadan önce Columbia Üniversitesi‘nde okudu, burada çevirmenlik de dahil olmak üzere çeşitli işlerde çalıştı ve üniversitedeyken tanıştığı “bir dargın bir barışık” kız arkadaşı yazar Lydia Davis ile birlikte yaşadı. 1974 yılında ABD’ye döndü ve evlendiler. Çiftin 1977 yılında Daniel adında bir oğulları oldu, ancak kısa bir süre sonra ayrıldılar.

Ocak 1979’da Auster’ın babası Samuel öldü ve bu olay yazarın 1982’de yayımlanan ilk anı kitabı Yalnızlığın Keşfi’nin tohumlarını attı. Bu kitapta Auster, babasının babasının, delilik gerekçesiyle beraat eden büyükannesi tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Auster, kendisini “bir duvarın karşı taraflarında birbirlerinden kopuk, taşınamaz bir ilişki” içinde tanımladığı babasına atıfta bulunarak, “Bir çocuk böyle bir şeyi bir erkek olarak etkilenmeden yaşayamaz” diye yazdı.

Auster’in en ünlü eserlerinden bazıları “New York Üçlemesi” olarak adlandırılan “City of Glass” (Cam Kent), “Ghosts” (Hayaletler), ve “The Locked Room” (Kilitli Oda).

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Paul Auster