Çoğunluğu çevre ve ekoloji mücadelesinin içinden 97 doğa ve yaşam savunucusu sivil toplum insiyatifinin “Yaşam Buluşması” çatısı altında imzacı olarak toplanıp günler öncesinden yaptığı çağrı doğrultusunda 80. Madde’nin ve ilgili 6745 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun’un yaratacağı yıkımın detayları ve olası sonuçları 19 Ekim Çarşamba günü(bugün) basın mensuplarına yönelik olarak tek tek anlatıldı.
İçeriği “80. Madde nedir?/80. Madde nelere sebep olacak?/ 80. Maddenin Anayasaya ve Uluslararası Hukuka aykırılığı nedir? / 80. Madde mücadeleyi nasıl etkileyecek?” sorularını yanıtlamayı ve ortaya çıkacak vahim tabloya dikkat çekmeyi amaçlayan basın toplantısında açılış konuşmasını Yaşam Buluşması adına Celal Karaca yaptı. Karaca 80.Maddenin in Türkiye genelinde doğaya darbe vuran niteliğine dikkat çekti ve 22 Ekim Cumartesi günü Türkiye genelinde İstanbul,Ordu, Bartın, Artvin, Amasra, Çanakkale ve daha bir çok ilde eş zamanlı olarak yapılacak olan eylem için de çağrı yaptı.
Basın toplantısında Çevre Hakları Avukatları adına açıklama yapan Avukat İbrahim Demirci 80. Maddenin hukuki içeriğine ve parlamenter sistemi dolayısıyla doğanın bir parçası olan toplumsal hayatı nasıl etkileyeceğine dair bilgiler paylaştı. Sözlerine 80. Maddenin “yok hükmü” taşıyacak kadar mevcut Anayasa ile ters düştüğünü açıklayarak başlayan Av. Demirci “80.maddenin 4. fıkrasına baktığınızda Bakanlar kuruluna yasa yapma yetkisi vermenin Anayasa’daki “yasama-yürütme-yargı” için var olan Güçler ayrılığı ilkesine aykırı bir pozisyon alınması anlamına gelir”dedi.
Demirci ayrıca 80.Madde’nin ’in içinde yer aldığı 6745 sayılı kanunun da yatırımların proje bazında desteklenmesiyle kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde gerçekleştirilebilecek düzenlenmelere kadar pek çok değişiklik içerdiğini ifade etti. Buna göre icat edilen Varlık Fonu da hazineden ayrılan bir miktarın, yatırım getirmesi amacıyla, doğa ve çevre talanı öngörülen projelerde üstlenici şirketlere kredi olarak dağıtılması için oluşturulan bir yan ekonomi ürünü. Bu fon yatırımda arz güvenliği sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak, teknolojik gelişim ve dönüşüm sağlamak, yenilikçi, katma değer yaratan projelerin desteklenmesi: gümrük vergisi muafiyeti sağlamak ve yatırım katkı oranı gibi sunmak gibi amaçlarla kullanılacak.
Demirci’nin açıklamalarına göre 80.Madde’nin c bendi de, hazine taşınmazlarının yatırımcılara 49 yıllığına veya bedelsiz olarak devrini öngörüyor olmasıyla her tür doğal kaynağın, orman, mera vb arazilerin işletme sahiplerine tahsisine imkan vereceği için büyük sorun teşkil ediyor. Proje bazlı yatırımlara diğer kanunlarla getirilen izin tahsisi, ruhsat, lisans ve tescillerle ilgili ortaya çıkan engellerle yasa maddelerinde karşılaşılabilecek diğer kısıtlayıcı hükümlere de Bakanlar kurulunun istisnai hükümler getirebileceğini ve projelerin engelleyici hükümlere takılmasını önleyecek, süreci hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı düzenlemeler yapma yetkisi verecek.
Kısacası herhangi bir işletme/tesis/fabrika /yatırım/HES / hatta nükleer santral yapılırken izin alınması gereken süreçlerde her hangi bir engelle karşılaşılırsa bu madde Bakanlar Kurulu’na engel olan yasada değişiklik yapma hakkı tanıyor olacak.
Basın toplantısının ikinci konuşmacısı Çevre Mühendisleri Odası adına Kübra Ayçiçek oldu. Ayçiçek 80. Madde’nin Türkiye genelinde şirket yöneticilerine kendi krizlerinden kurtulmaları için yaratılacak imkan olduğunu ve bunun neden olacağı ekolojik yıkımın, halihazırda yürürlükte olan bu maddenin uygulamada kalmasının çevre ve ekoloji açısından nelere mal olacağını anlattı. Ayçiçek, bugün legalitenin hükümetin elinde olduğunu ve hukukun değişikliğe uğratıldığını ifade ederken uzmanların ve meslek odalarının bulunduğunun, hükümetin uluslararası sözleşmelerle sınırlı olduğunun altını çizdi.
Basın toplantısında konuşma yapan diğer bir isim CHP Eski Milletvekili Melda Onur oldu. Onur “15 Temmuz“a dikkat çekti. 15 Temmuz yaşanmamış olsaydı 80.madde için verilen yasa teklifinin Anayasa Mahkemesi(AYM)’den döneceğini ifade etti. Sözlerine bugün AYM yapısının kendisini tehdit altında hissettiği ve bürokrasinin kararlarının hukuka dayanmadığı şeklinde devam etti. Onur AYM için bir fakındalık yaratmak amacıyla Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirileceklerini de açıkladı ilaveten Pazar günü Şişli Kent Kültür Merkezi’nde “Demokrasi için Birlik” buluşması yapılacağını duyurdu. Buluşma 09:00-19:00 arasında bütün gün sürecek. Onur, bu buluşmada halk denetim meclisinin oluşturulmasının hedeflendiğini, dolayısıyla çevre ve ekoloji derneklerinin katılımıyla anayasa vurgusunun yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
Toplantıya katılan basın mensuplarına 80.Maddenin çeliştiği uluslararası sözleşmelerin listesini de içeren 6 sayfalık bir basın kiti (ilk sayfasını aşağıda paylaşıyoruz) dağıtıldı. Toplantı cumartesi günü gerçekleştirilecek eyleme çağrı ve soru-cevap kısmıyla sona erdi.
Haber: Pınar Demircan
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…