ManşetGündemİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Yargıtay kararı sonrası Kaftancıoğlu’na destek mesajları yağdı

0
Fotoğraf: DHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dün Yargıtay 3. Ceza Dairesi, kararını açıklamış, Kaftancıoğlu’na beş ayrı suçtan verilen dokuz yıl sekiz ay 20 günlük hapis cezasının dört yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onanmıştı.

Yargıtay, iki suçtan verilen dört yıl iki aylık hapis cezasını ise bozmuştu. Karar muhalif kanattan tepkilere neden oldu.

Kaftancıoğlu hakkında 2012-2017 yıllarındaki Twitter paylaşımları nedeniyle dava açılmıştı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019’daki yargılama sonucunda Kaftancıoğlu’nu, silahlı terör örgütü propagandası yapmak, Cumhurbaşkanı’na ve kamu görevlilerine alenen hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik gibi  beş ayrı suçtan toplam 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Karar istinaf mahkemesinde de onaylanınca dosya Yargıtay’a taşınmıştı.

İlgili haber: Yargıtay, Canan Kaftancıoğlu’nun cezasını onadı, CHP vekilleri İstanbul yolunda

Hapis cezasının onanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partinin tüm milletvekillerini İstanbul il başkanlığı binasına çağırdı.

‘Sen zorba ve manipülatörsün ama artık son buluyor, yaklaşan gök gürültüsünü duyuyor musun?’

İstanbul İl Başkanlığı önünde açıklamada bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Cezalandırmaya çalıştığın Canan’ın arkasında kocaman bir halk var. Bunu aklından çıkarma. Canan yüreklidir, Canan cesurdur, Canan bizimdir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da yer aldığı açıklamada Kılıçdaroğlu AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şu sözlerle seslendi:

“Bu zülme son vereceğiz. Yönetenlere yönetene Erdoğan’a sesleniyorum: İki yüzlüsünüz. Sen zorba ve manipülatörsün. Ama zulmün ve küstahlığın artık son buluyor. Erdoğan yaklaşan gök gürültüsünü duyuyor musun? Biz göreve geldiğimizde sana rağmen her şeyin daha güzel olacağını hepimiz biliyoruz. Yeni bir hayat başlamak üzere bu ülkenin insanları için. Bütün acımasızlıklar senin zayıflıklarından doğuyor. Sen zayıfsın, biz güçlüyüz. Biz omuz omuza gelen bir halkız. 21 Mayıs’ta Bursa’da  miting yapacaktık, artık adres değişti. İstanbul’da yapacağız.”

‘Bizi ve Cumhurbaşkanımızı yargı kararının arkasındaki etiket olarak görüyorlar’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Kaftancıoğlu hakkında açıklamada bulunan isimlerden biri oldu. Çelik, “Karar yayınlanır yayınlanmaz cumhurbaşkanımızı ve partimizi suçladılar. Dosyanın içeriğini kimse bilmiyor. Hukukçular çıkıp görüşlerini söylesin. Nerede bir yargı kararı çıksa cumhurbaşkanımızı, partimizi hedef gösteriyorlar. Bazı davalardan beraat etmiş, diğerlerini onamış. Neyi bozmuş, neyi onamış buna bakmak lazım. Bizi ve Cumhurbaşkanımızı yargı kararının arkasındaki etiket olarak görüyorlar. Yargı kararını herkes dosyaya bakarak konuşsun” dedi.

 

İstihbarat’ın eski isminden Kaftancıoğlu mesajına EGM’den tepki

İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun da Canan Kaftancıoğlu nezdinde tüm kadınları kutladığını belirttiği bir mesaj paylaşmıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Başkanlığı tarafından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na destek mesajı yayınlayan Uzun’a tepki gösterildi:

‘Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz’

İşte Kaftancıoğlu’nun attığı tweetler nedeniyle aldığı cezaya karşılık muhalif kanattan gelen tepkiler:

Yeşiller Partisi: Muhalifleri sindirmek ve parmaklıkların ardına atmak için AKP-MHP Hükümeti’nin emrinde olan “yargının”; Canan Kaftancıoğlu’na kestiği cezanın ve getirdiği siyasi yasağın ardından daha nelerin gelebileceğini tahmin etmek zor değil! AKP-MHP Hükümeti’nden, onun emrine giren hukuktan ve kendilerinden olmayan her şeyi yasaklayan anlayıştan kurtulmak için, bu atmosferi dağıtmak için muhalefet olarak hep beraber hareket emeliyiz. Umudu birlikte yeşertelim.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Özlem Teke: İktidar elindeki ceza ve yasak sopasını tüm muhaliflere sallıyor. Bu kötücül iktidarın neler yapabileceğini biliyoruz. Ortaklaşmayı başarmış bir muhalefetin neler yapabileceğini gösterme sırası ise bizde! #CananKaftancıoğlu yalnız değildir.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı: Hükümet ve her siyasi davada sopa olarak kullanmaktan çekinmediği hukuk, İstanbul’u kaybetmenin hıncını hala bu durumun öznelerinden çıkarmaya devam ediyor. Ana muhalefet partisinin İstanbul İl Başkanı’na hapis cezası ve siyasi yasak bunun net göstergesi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: İktidar yapamadıklarını yargı yoluyla yapmaya çalışıyor.

İYİ Parti Genel Sekreterliği: Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bugün, bu kararı, sıradan bir mahkeme kararı olarak görüp geçemeyiz.

‘Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. Kaftancıoğlu’na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz. Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin. Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız.

‘Baskı, yasak, zorbalık sökmeyecek’

SOL Parti: AKP iktidarı, baskı, yasak ve zorbalıkla ayakta kalmanın yollarını arıyor. Gezi Davası’nın ardından şimdi de Kaftancıoğlu hakkında ceza ve siyasi yasaklama kararı ancak bunun ifadesidir. Baskı, yasak, zorbalık sökmeyecek. Kaybedeceksiniz!

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Kaftancıoğlu hakkında verilen hapis cezaları ve siyasi yasak kararı demokratik siyasete gözdağıdır. Bu hukuksuzluğa karşı dayanışma içinde olacağız.

TKP: Katillere, hırsızlara, tecavüzcülere, ülkenin kaynaklarını yağmalayanlara dokunmayan iktidar kendisini eleştirenlere yargı yoluyla parmak sallamaya devam ediyor. Bir kez daha, daha güçlü ve hep birlikte söyleyelim: Bu halk sana boyun eğmez!

‘Saray saldırılarına karşı omuz omuza mücadele’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Saray saldırılarına karşı omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.

Öte yandan CHP’li vekiller, yöneticiler ve belediye başkanları da Kaftancıoğlu’na destek mesaları gönderdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç:  İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza ne hukuki ne de vicdanidir, tamamen siyasidir. Bu başta muhalifler olmak üzere halka gözdağı vermeye yönelik bir karardır. Ama şunu kimse unutmasın hiçbir CHP’li korkmayacak, yılmayacak, sinmeyecek…

‘Saray talimat verdi, yargı topuk selamıyla uyguladı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: Saray talimat verdi, yargı topuk selamıyla uyguladı. İstanbul seçiminin rövanşını almaya çalışıyorlar. Birlikte kazandık, birlikte mücadele edeceğiz!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin:  İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen kararın hukukla ilgisi olmadığını 83 milyon biliyor. İktidarın yargıyı araçsallaştırmasına yeni bir örnektir. Ne yapsalar boş. Adalet mücadelesi dalga dalga büyüyecek, AKP gidecek Türkiye’ye adalet ve özgürlük gelecek! Bu mücadelede CHP ailesi olarak dostlarımız ve milletimizle tek yürek ilerlemeye devam edeceğiz. Adaleti yok eden, ekonomiyi batıran, halkın sırtında kambur olan AKP rejimi sandıkta yenilecek, Türkiye kazanacak.

‘Korkmuyoruz, yılmayacağız, susmayacağız’

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi:  İstanbul İl Başkanımız sayın Canan Kaftancıoğlu, saray tarafından susturulmak istenmektedir. Hukuku siyasetin sopası haline getirenler unutmasın ki, halktan büyük güç yoktur! Korkmuyoruz, yılmayacağız, susmayacağız!!

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan:  Bu karar hukuksuzdur. Siyaseten yenemediğini masa başında cezalandırma operasyonudur. Tüm kadrolarımızla İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nun yanındayız.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Bu hukuksuz, kötülük düzeni son bulacak! Yanındayız başkanım.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Türkiye’de yargı tüm kurumlarıyla iflas etmiştir! Bizler seni bu adaletsiz düzene teslim etmeyeceğiz!

Kaftancıoğlu kararının ardından ayrıca, Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs Cuma sabahı CHP Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı.

Toplantıda, Kaftancıoğlu kararının ardından izlenecek yol haritasının ele alınması bekleniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.