Fotoğraf: Shutterstock
Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni araştırma, dünyanın dört bir köşesinden insanların, iklim değişikliği konusunda yüksek düzeyde endişe duyduğunu ve hükümetlerin bu konuda harekete geçmesini istediklerini ortaya koyuyor.
Yale Üniversitesi İklim değişikliği İletişim Programı araştırmacılarının 30 farklı ülkede, Facebook kullanan örneklem gruplarla gerçekleştirdiği, insanların iklim değişikliğine yönelik tutumları hakkında yapılan bu anket çalışmasında, Türkiye de yer alıyor.
Rapor her konu başlığı için ülke düzeyinde sonuçları gösteriyor. Küresel düzeyde şu bulgular öne çıkıyor:
Türkiye ile ilgili sonuçlara bakıldığında ise verilen yanıtların büyük çoğunluğunda insanların iklim değişikliği ile ilgili daha çok bilgiye ihtiyacı olduğu öne çıkıyor.
Türkiye’de katılımcıların yüzde 16’sı iklim değişikliği hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğunu, yüzde 51’i ortalama düzeyde bilgisi olduğunu söylüyor. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 25’i konuyu çok az biliyor ve yüzde 7’si hiç bilmediğini ifade ediyor.
Türkiye’den anketi yanıtlayanların yarısından fazlası, iklim değişikliğinin insan faaliyetleri kaynaklı, acil bir tehdit olduğuna inanana ve iklim politikalarını güçlü bir şekilde destekleyen “çok endişeli” grubunda yer alıyor.
Türkiye’den katılımcıların yüzde 41’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden, yüzde 33’ü hem doğal değişiklerden hem de insan faaliyetlerinden eşit kaynaklı olduğunu söylüyor. Yüzde 14’lük bir topluluksa iklim değişikliğinin çevredeki doğal değişimlerden kaynaklandığını savunuyor. Katılımcıların üzde 3’ü iklim değişikliğine inanmadığını söylüyor, yüzde 5’i başka yanıtlara sahip.
İklim Gazetesi’nin aktardığına göre Yale anketlerinde genel olarak altı tip iklim değişikliği izleyicisi tanımlıyor. Buna göre Türkiye’deki iklim izleyicilerinin profilleri, oranları ve tanımlayıcı karakteristikleri şu şekilde:
Bu oranlarla Türkiye iklim değişikliğini en çok umursayanlar sıralamasında altıncı sırada.
Türkiye’de katılımcıların yüzde 77’si hükümetin iklim değişikliğine karşı daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.
Türkiye’de iklim kriziyle mücadelenin ekonomik açıdan faydalı olacağını düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 49 seviyesinde.
Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan ”İklim Değişikliği Hakkında Uluslararası Kamuoyu” (International Public Opinion on Climate Change) isimli araştıramaya buradan ulaşabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…