Yahudiler için Roş Aşana’da çalışmak yasak olup günün büyük bölümü sinagogda duada geçer; günlük olağan ibadet biraz daha uzun sürer.
Yahudilerin çoğu için Roş Aşana bir içgözlem, kendine bakış, geçmiş yılın hatalarını gözden geçirme ve yeni yılda yapılması gereken değişiklikleri planlama zamanıdır. Musevi takvimine göre Tişri ayının ilk ve ikinci günlerinde kutlanacak bayram süresince aile bireyleri bir araya gelip birlikte yemek yerler. Bu bayramda, tatlı bir yeni yılı temsilen bala batırılmış elma yemek adettir. Ayrıca yeni yılda iyi dileklerin bol ve bereketli olması için nar da yenir.
Diğer bir yaygın uygulama gereği Roş Aşana’nın birinci günü olan perşembe günü, Yahudiler akan bir su kenarına gidip geçen sene içinde işlemiş oldukları günahlarından arınmak için, sembolik olarak ceplerini silkeleyip dua ederler. İkinci gün beyaz renkle süslenecek sinagoglarda, beyaz giyimli hahamlar eşliğinde dua edilir.
Roş Aşana’dan sekiz gün sonraya denk gelen gün ise Yom Kipur Bayramı olarak adlandırılır. “Kefaret, günah çıkarma günü” anlamını taşıyan Yom Kipur Yahudi takviminin en önemli bayramıdır.
Yeşil Gazete olarak Roş Aşana’nın Ortadoğu’da ve tüm dünyada barışa vesile olmasını dileriz.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…