Stockholm Üniversitesi‘nde yapılan araştırmaya göre, yağmur sularında ‘sonsuza kadar kalıcı kimyasallar’ olarak nitelenen ve yapışmaz tavalarda, yangın söndürme köpüğü ve su itici giysilerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) varlığı tespit edildi.
Bilim insanları, çevrede uzun yıllar kalan ve dünyada hemen her evde rastlanan bu bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanmasının “hayati önemde” olduğunu söyledi.
Araştırmada, suları tehlikeli hale getiren bu maddelerin, nehir yolları, okyanuslar, topraklar ve hava yoluyla yayıldığı tespit edildi.
Çalışmanın başyazarı Ian Cousins, yaptığı açıklamada, kimyasalların her yerde olduğunu belirterek “dünyada bunlardan kaçınmak için güvenli bir yerin olmadığını” ifade etti.
Bu kimyasallarla ilgili en önemli sorunun, toksisitelerinin yanı sıra çevrede bozunmularının çok uzun yıllar alması olduğu belirtiliyor. Bazı zararlı PFAS’lar, yirmi yıl önce aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmış olsa da, su, hava ve toprakta varlığını sürdürüyor.
Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika‘da bile rastlanmıştı.
PFAS’ler, gıda ambalajlarından, yapışmaz mutfak gereçlerine ve boyalara kadar günlük hayatta kullanılan pek çok üründe kullanılıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…