Kış kapıda, şiddetli hava koşulları yaklaşıyor. Ancak trafik söz konusu olduğunda, hasara yol açabilecek olan riskler sadece kışın getirdikleri değil.
Şiddetli rüzgarlardan güçlü güneş ışığına, sisten kar ve buza kadar tüm hava koşulları, sürücülerin ekstra dikatli olmasını gerektirir. Yılın herhangi bir zamanında yağmurlar bile yola çıkanlar için riskli olabilir.
Met Office‘in belirttiğine göre trafikte hava koşullarına bağlı ölümlerin ve ciddi yaralanmaların 10’da 9’u yağmurda meydana geliyor.
Bu zorluklarda güvenli yolculuk yapmak için uzmanların önerilerini derledik.
Ancak öncelikle herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce en önemli şeyin hava durumunu kontrol etmek ve önceden plan yapmak olduğu unutulmamalı.
Aracınızın yanlara doğru savrulmasını hesaba katarak her iki yanında yeterli alan bıraktığınızdan emin olun.
Yolu su basmışsa yapılacak tek şey var: Geri dönün ve başka bir yol arayın.
Sel sırasında bir numaralı ölüm nedeni sel suyundan geçmektir, bu nedenle en güvenlisi suya girmemektir.
Asla sel suyunun içine girmeyin. Geri dönmeye çalışın.
Hem yayalar hem de araçlar yükselmiş nehirlerden uzak durmalıdır. Sel sularında yürümek veya araç kullanmak asla tavsiye edilmez. Çünkü su sığ görünse de, hareket halindeki sadece 30 santimetre yüksekliğinde bir su bile arabanızı yüzdürebilir ve kurtulmanız gerekebilecek daha derin sulara sürükleyebilir.
Sel suları ağır enkazlar, keskin nesneler, açık rögar kapakları, kanalizasyon ve ağır kimyasallar gibi gizli tehlikeler barındırır.
Yaya iseniz asla sel suyunda yürümeyin, sığ akan su bile ayaklarınızı yerden kesip sizi sürükleyebilir. Çocukları ve evcil hayvanları sel suyundan uzak tutun.
Sel suları ayrıca arabalara zarar verebilecek gizli tehlikeler içerir ve arabanızın motoruna kaçacak bir yumurta dolusu su, ciddi hasara yol açabilir.
Güvenli olmadıkça kar küreme araçlarını sollamayın, önünüzdeki yolda temizlenmemiş kar olabilir.
Karlı ve don tehlikesi olan havalarda sadece gerçekten gerekliyse seyahat edin. Yola çıkacaksanız, daha iyi koşullar için mümkünse rotanızı değiştirin ve ana yolları kullanın.
Yol veya otoyolda sabit bir trafik olduğunda kar küreme makineleri geçemez. Bu nedenle ulusal ve yerel karayollarında yetkililere karı küremek için ihtiyaç duydukları zamanı vermek için tamamen gerekli olmadıkça yolculuk yapmayın.
Dik yokuşlardan ve açıkta kalan yollardan kaçının. Tepeler ve daha yüksek alanların kar ve buzla daha tehlikeli hale gelmesi muhtemeldir. daha zorlu sürüş koşulları sunması muhtemeldir.
Yola çıkmadan önce gerekli hazırlıkları yapın. Ön camınızı kar ve buzdan temizleyin. Aracın tavanındaki karı temizleyin, aksi takdirde seyir halindeyken ön camınıza düşebilir.
Siste uzun farları kullanmayın, çünkü sis, ışığı geri yansıtarak görüşünüzü daha da azaltır.
Görüş çok kısıtlıysa, kavşaklardan geçerken trafiği duymak için pencerelerinizi açık tutun.
Gerçekten göremiyorsanız, devam etmek güvenli olana kadar durmayı düşünmelisiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…