İklim Krizi

WMO: En sıcak yıl rekorlarının ardı kesilmeyecek

Yazar:
Karakartal Alev

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2019 yılı Küresel İklim Durumu raporunu yayımladı. Örgütün geniş bir paydaş ağı ile birlikte hazırladığı rapor Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas tarafından dün, BM genel merkezinde düzenlenen bir basın toplantısında tanıtıldı.

Rapora göre, 2019’da, sanayi devrimi öncesindeki sıcaklık seviyelerine göre ortalama 1.1 derece daha yüksek sıcaklık kaydedildi. 2019, çok güçlü bir El Niño‘nun etkilediği ettiği 2016 yılında ölçülen rekor değerlerin ardından, küresel ortalama sıcaklığın en yüksek seyrettiği ikinci yıl oldu. 2019’da 2 km derinlik alanında ölçülen okyanus sıcaklığı, 2018’deki sıcaklık rekorunu bir kez daha kırdı.

Raporda yer alan tespitler şöyle:

Arktik deniz buzunun uzun dönemli küçülmesi 2019’da da devam etti. Eylül ayının ortalama buz kütlesi tüm zamanların en düşük üçüncüsü oldu. Eylül ayında ölçülen günlük en düşük buz kütlesi ise tüm zamanların ikincisi oldu. Küresel olarak tropikal kasırgalar 2019’da ortalamanın çok üzerindeydi. Kuzey Yarımküre 72 tropikal kasırga yaşarken, 2018-2019 geçişinde Güney Yarımküre de ortalamanın üzerinde olarak 27 kasırga gördü.

Raporda 2015-2019 yıllarının kayıtlardaki en sıcak beş yıllık dönem, 2010-2019 yılları arasındaki dönem ise en sıcak 10 yıllık dönem olarak belirlendi; 1980’li yıllardan beri her on yıllık dönemin, bir önceki on yıllık döneme göre daha sıcak olduğunun da altı çizildi.

‘Yeni rekorlar yalnızca bir zaman meselesi’

WMO Genel Sekreteri Taalas basın toplantısında sera gazı seviyelerinin artmaya devam ettiği sürece, küresel ısınmanın da devam edeceğini, yeni yılllık artış rekorunun ise gelecek beş yıl içinde yaşanacağı öngörüsünü paylaştı: “Bu artık yalnızca bir zaman meselesi”.

Geçtiğimiz ocak ayının şimdiye kadarki en sıcak ocak olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken Taalas, “Kış, kuzey yarımkürenin pek çok yerinde mevsim normallerinden çok daha ılıman şekilde yaşandı. Avustralya’da yaşanan yangınlar sebebiyle oluşan duman ve kirleticiler tüm dünyaya yayıldı ve karbondioksit emisyonlarında önemli artışa sebep oldu. Antarktika’da tarihte görülmemiş bir sıcaklık artışı kaydedildi. Bu durum çok geniş boyutta buzul erimesine ve kırılmalara yol açarak deniz seviyesinin de yükselmesine yol açtı” dedi.

Çalışmada iklim değişikliği nedeniyle deniz sularının termal genişlemesi etkisi ve büyük buzulların erimesi yüzünden deniz seviyelerinin yükseldiği tespiti de paylaşıldı. 2019’da Avustralya, Hindistan, Japonya ve Avrupa’da gerçekleşen sıcak hava dalgalarının 1.462 ölüme yol açtığı hatırlatılan raporda, 2018’deki 17,2 milyon kişinin hidrometeorolojik olaylardan dolayı yerlerinden olduğuna dikkat çekildi, bu rakamın 2019’da 22 milyona ulaşacağı öngörüldü.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024