Washington Post ‘sansür yasası’nı yazdı: Türkiye’yi boşluğun daha da derinlerine sürüklüyor

Yazar:
Yeşil Gazete

ABD basınının önde gelen gazetelerinden Washington Post, muhalefetin ve kamuoyunun ‘Sansür Yasası’ olarak nitelediği  yasa değişikliğini yazdı.

“Türkiye’de ifade özgürlüğü ortadan kalkıyor. Dolayısıyla demokrasi de” başlıklı yazıda, ” Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin bir zamanlar canlı olan özgür basınını boyun eğmeye zorladı. Son yıllarda hükümet, gazetecileri hapse attı ve rejim ve dost şirketler bir zamanlar özgür düşünen haber kuruluşlarını devraldı ve bu da Erdoğan’ın yayınları  kontrol altında tutmasını sağladı. Yeni bir yasa, Türkiye’yi boşluğun daha da derinlerine sürüklüyor” ifadelerine yer verildi.

Gazete, iktidar vekillerinin teklifiyle ve desteğiyle yürürlüğe giren ‘Sansür Yasası’na dair de şu yrumu yaptı:

‘Yasanın, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce eleştirmenleri susturmayı ve hükümete gazeteciliği ve çevrimiçi faaliyetleri suç haline getirmek için yeni araçlar sağlamayı amaçladığı açık. Kanun, tanımı belirsiz bırakılan “yanıltıcı bilgi”yi yaymak suçunu Türk Ceza Kanunu’na ekleyerek yeni cezalar öngörüyor.

Yanlış bilgi ve dezenformasyon her ulus için zorluk teşkil eder. Ancak Türkiye’nin yeni yasası, ifade özgürlüğünü baskı altına almak için bir yetki belgesi: Savcılara, meşru gazetecileri ve diğerlerini kaygı, korku veya panik yaratma “niyeti” olmakla suçlamak ve onları hapse atmak için geniş bir serbestlik sağlayacak.

Yazıda ayrıca, Avrupa Konseyi’nin hukuk organı Venedik Komisyonu’nun, 7 Ekim tarihli görüşünde  yeni yasanın tanımlamasının “çok geniş” olduğunu söylediği hatırlatıldı: “Facebook’ta yalnızca birinin arkadaşlarının erişebildiği bir gönderi, ‘kamuya yayılma’ anlamına mı geliyor? Ya da belirli bir e-posta adresine istenmeyen bir e-posta?” Uzmanlar, yasanın “caydırıcı bir etkisi” olabileceği konusunda uyarıyor.”

CHP milletvekili Burak Erbay‘ın Meclis kürsüsünde çekiçle telefonunu kırdığında da değinen yazıda, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretinde“Ülke gazetecilerini hapse atarsa ​​demokrasiden söz edemeyiz.”Kimse düşünceleri yüzünden hapse girmemeli” dediği de yer aldı.

Yazı, “En açık sözlü olanları hapsederek de gelişen bir ulus inşa edemezsiniz. Yeni yasa, Türkiye için bir başka geri adıma işaret ediyor” ifadeleriyle son buldu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024