Uluslararası çiftçi ve köylü hareketi La Via Campesina, Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen toplantıda aile çiftçiliği yılı konusundaki görüşlerini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Aile Çiftçiliği Yılı” ilan edilen 2014 yılı kampanyasını başlatan Avrupa Komisyonu Brüksel’de bir konferans düzenledi. La Via Campesina (LVC), Hindistan, Mozambik, Nikaragua, Arjantin, ABD, Mali, Fas, İtalya, Fransa, Hırvatistan, Romanya, İspanya ve Norveç’ten gelen kadın ve erkek çiftçi liderleriyle katıldığı konferans sonrası bir açıklama yayınlayarak görüşlerini paylaştı. Yeşil Gazete olarak bu açıklamayı sizlerle buluşturuyoruz.
“La Via Campesinalı liderler köylü-merkezli tarım düşüncemizi savunarak bu politikanın Avrupa ve dünya ekonomileri açısından önemini ve çevresel, sosyal yararlarını vurguladı. LVC’nin aile çiftçiliği görüşü sermayeye değil ekolojik tarım prensiplerine ve emek yoğunluğuna dayanıyor. Aile çiftçilerimiz doğal, sosyal ve ekonomik çeşitliliğe sonsuz uyum sağlama yeteneğindedirler. Köylü merkezli, ekolojik tarıma dayalı, küçük ölçekli aile çiftlikleri halkların gıda güvenliğinin ve çeşitliliğinin teminatıdır. Onlar sosyal, ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğin yaşayan örnekleridir. Bizim tarım yöntemimiz uluslararası ticaret değil yerel tüketim için, spekülasyonu değil yaşamın kendisini destekleyerek kimyasallardan uzak gıdalar üretir.
Afrika’dan, Asya’dan, Latin Amerika’dan ve Avrupa’dan gelen yüzleriyle LVC’nin çiftçi liderleri, seslerini cesaret ve tevazu içinde köylü hayatlarına ve aile çiftçiliğine değişmez bağlılıklarını duyurmak için yükselttiler. Köylü merkezli tarım modelinin ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğini koruyacak, destekleyecek ve artıracak “gıda egemenliği” ilkelerine dayanan örnek politikalar sunduk ve tarım piyasaları ile ürünlerin yerelleştirilmesi gerektiğini haykırdık. Avrupa devletlerinin temsilcileri, her Via Campesinalının konuşmasını izleyen alkışları beklemiyor gibiydiler. Kendilerine karşı gerçeğin sesiyle konuşarak, herkes için daha iyi bir tarım ve gıda hayaliyle umutları yükselten köylülere tanık oldular.
Temsilciler bize dünyayı doyurmak için endüstriyel tarım şirketleri ile küçük ölçekli aile çiftçileri arası ortaklıklara dayanan kamu özel sektör işbirlikleri potansiyelinin modası geçmiş masalını anlattılar ve hepimizin eşit şartlar altında rekabet edebileceği, sözümona serbest bir piyasadan bahsettiler.
Biraz da gerçeklere bakalım. Ekilebilir alanların sadece %20-25’ine sahip olmalarına rağmen küçük ölçekli aile çiftçileri dünya halklarının %70’ini beslerken Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütüne göre endüstriyel tarımın tedarik zincirine giren gıdanın %40’undan fazlası çürüme ve bozulmadan dolayı ziyan oluyor.
Biyoteknolojinin “hap çözümlerini” ve kimyasal kullanımına dayalı tarımı dayatan dev tarım/kimyasal şirketleri, finans sermayesi ile bir olarak gıdaya erişimimizi etkileyen piyasa oyunlarına giriyorlar. Şimdi ise köylünün toprağa erişim hakkını elinden alan spekülatif toprak gaspı için ortaklık yapıyorlar. Bu dev şirketler sadece kendi faydalarına olan tohum ve tarım yasalarıyla, “serbest ticaret anlaşmalarını” yürürlüğe koyabilmek için uluslararası kuruluşları ve devletleri hedefleyen milyonlarca dolarlık lobi faaliyeti yürütüyorlar. Böylece hem köylülerin hem de tüketicilerin haklarının altını oyuyorlar.
Aile çiftçileri yaşamı ve özgürlüğü destekleyerek dünyayı besleme yolunda mücadeleye devam edecektir!”
Via Campesina Türkiye’de Çiftçi-Sen tarafından temsil edilmektedir.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…