Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvurular dün başladı, 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam edecek. KYK yurtları dışında öğrenciler için üç alternatif bulunuyor; üniversite yurtları, özel yurtlar ve ev ya da oda kiralamak.
Hürriyet‘ten Beyazıt Şenbük‘ün aktardığına göre; İstanbul’da ev arayan öğrenciler için fiyatlar semtlere göre değişiklik gösterse de kiralar beş bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çareyi oda kiralamakta arayanların karşısına ise hem yüksek fiyatlar hem de kötü yaşam alanları çıkıyor.
İnternet sitelerinde yer alan kiralık ilanlarında, ‘süit oda’ olarak sunulan ancak penceresi bile olmayan odalar için 2 bin 750 TL ile 3 bin 250 TL arasında kira isteniyor. Pencereli oda farklı olarak da 500 TL talep ediliyor.
En yüksek kira istenen ilçeler arasında Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar var. Ulaşım rahatlığı nedeniyle tercih edilen bu ilçelerdeki emlakçılar, “Elimizde ev yok, bu da fiyatları etkiliyor. Ev sahipleri 3 bin liralık eve 10 bin lira istiyor” diyor.
Kadıköy, Göztepe’de Marmara Üniversitesi kampüsü civarında emlakçılık yapan Abdülkadir Kılıçkap, öğrencilerin taleplerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını söylüyor:
“Öğrenciler gelmeye başladı ama onlara hitap edecek ev yok. 1+1’ler için 8-10 bin liradan aşağı fiyat veremiyoruz. Ev sahipleri geçen sene 2 bin lira olan eve şimdi 8 bin lira istiyorlar.”
Beşiktaş’ta emlakçılık yapan Turan Al ise öğrencilerin 2+1 evde 4 kişi kalma çözümüne gittiğini, böylece 12-13 bin lirayı bulan kirayı paylaştıklarını söylüyor.
Üsküdar’da emlakçılık yapan Cem Karaman da eskiden öğrenci istemeyen ev sahiplerinin artık öğrencilere ev vermek istediğini anlatıyor:
“Bu dönem öğrenci daha kıymetli çünkü evde uzun soluklu kalmıyor. Ev sahipleri artık öğrenciye ev verdiğinde ‘en azından kısa süre sonra evden çıkar piyasayla aldığım kira arasında makas açılmaz’ diye düşünüyor.”
Öğrencilerin yoğunlukta olduğu illerde kiralık ev fiyatları yükselişte:
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeniden yapılıp modernleştirilen Ankara Cebeci Öğrenci Yurdu’nda dün düzenlediği basın toplantısında, KYK yurtlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Kasapoğlu, KYK yurtlarında yatak kapasitesinin bu yıl 800 binin üzerine çıkarıldığını, böylece cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesine ulaşıldığını, ranzalı oda sayısının da yüzde 10’a düştüğünü söyledi.
Kasapoğlu, “Benzer Yurt imkânları sunan başka bir ülke yok” dedi. Ancak sadece bu yıl yerleşen öğrenci sayısı 850 binin, yani 800 binlik kapasitesi olan KYK’nın üzerinde. Ayrıca Türkiye’de 8 milyon 296 bin 959 üniversite öğrencisi bulunuyor.
Kasapoğlu, KYK yurtlarının bu yılki ücretleriyle ilgili sosyal medyada ortaya atılan iddialara karşılık da “Ücretlerle ilgili resmi açıklamayı eylül ayı içerisinde yapacağız. Onun dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemeli” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…