M. Mazboudi/UNICEF
Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren UNICEF, ilk kez iklim krizi risklerinin çocuklar açısından ne anlama geldiğini ve nasıl etkilediğini inceleyen bir rapor yayınladı.
“İklim Krizi Çocuk Hakları Krizidir: Çocukların İklim Riski Endeksine Giriş” isimli rapora göre Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijerya, Gine ve Gine-Bissau’da yaşayan gençler iklim değişikliğine karşı daha fazla risk altında.
Fridays for Future iş birliği içerisinde yapılan araştırmaya göre dünyada yaşayan 2,2 milyar çocuğun yaklaşık 1 milyarı iklim krizi riskinin “son derece yüksek” olduğu 33 ülkeden birinde yaşıyor.
Bu çocuklar su, suya erişim, sağlık ve eğitim gibi yetersiz temel hizmetler nedeniyle birden fazla iklim ve çevresel şok ile karşı karşıya. Krizden etkilenen çocukların sayısının verildiği rapora göre bu sayıların iklim değişikliğinin etkileri arttıkça daha da kötüleşmesi oldukça muhtemel.
UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “İlk kez, çocukların iklim değişikliğine karşı nerede ve nasıl savunmasız olduğuna dair eksiksiz bir resme sahibiz ve bu tablo neredeyse hayal edilemez derecede korkunç” ifadelerini kullandı. Çocukların İklim Riski Endeksi’ne göre:
Dünyadaki hemen hemen her çocuk bu iklim ve çevresel tehlikelerden en az birinden dolayı risk altındayken, veriler birçok ülkedeki çocukların birden çok tehdit ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.
Tahminen 850 milyon çocuk (dünya çapında her üç çocuktan biri) iklim ve çevresel şokların en az dördünün çakıştığı bölgelerde yaşıyor. 330 milyon kadar çocuk (her yedi çocuktan biri) en az beş büyük şoktan etkilenen bölgelerde yaşıyor.
Rapor aynı zamanda iklim adaletsizliğini de gözler önüne seriyor. İklim krizinin etkilerinin en çok hissedildiği 33 ülkenin krize neden olan sera gazı emisyonlarına katkısı yalnızca yüzde 9.
En yüksek 10 emisyon salan ülke toplu olarak küresel emisyonların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu ülkelerden sadece biri endekste ‘son derece yüksek riskli’ olarak yer alıyor.
Fore yaptığı açıklamada “İklim değişikliği son derece adaletsizdir. Artan küresel sıcaklıklardan hiçbir çocuk sorumlu olmasa da en yüksek maliyeti onlar ödeyecek. En az sorumlu ülkelerden gelen çocuklar en çok acıyı çekecek” ifadelerini kullandı.
Sera gazı emisyonlarını azaltmak için gereken acil eylem olmadan, en çok acıyı çocuklar çekmeye devam edecek. Yetişkinlerle karşılaştırıldığında, çocuklar vücut ağırlıklarının birimi başına daha fazla yiyeceğe ve suya ihtiyaç duyarlar, aşırı hava olaylarına daha az dayanabilirler ve diğer faktörlerin yanı sıra toksik kimyasallara, sıcaklık değişimlerine ve hastalıklara karşı daha hassaslar.
Fridays for Future’dan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg yazdığı önsözde, “Nerede durduğumuzu kabul etmeli, iklim değişikliğini olduğu gibi ele almalı ve günümüz çocuklarına yaşanabilir bir gezegen miras bırakmak için gereken aciliyetle hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
UNICEF yazdığı raporda hükümetlere, işlere ve ilgili aktörlere şu çağrılarda bulunuyor:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…