Endonezya’nın Semarang şehrinde gerçekleştirilen Maden ve Sömürü Madenciliği Ekonomisi konusundaki Tematik Sosyal Forum 2023 dün (17 Ekim) başladı.
Foruma Uzak Doğu Asya, Orta Asya, Japonya, Hindistan, Orta Avrupa, Kuzey Avrupa, Afrika, Latin Amerika, Kuzey Amerika, Ortadoğu, Avustralya, Okyanusya’dan çok farklı ülkelerden 200’ün üzerinde katılım sağlandı.
Uzak Doğu Asya’daki çok sayıda ülkeden maden mücadelesi veren örgütlerden kadın örgütlerine, inanç örgütlerinden sendikalara, yerel halkların savunucularından balıkçılara kadar farklı grupların ortak organizasyonu ile düzenlenen forum, Endonezyalı yerel bir müzik grubunun doğa ile ilgili şarkıları ile açıldı.
Farklı bölgelerin forumdan beklentilerinin sunulduğu açılış bölümünün akabinde ana oturumlara geçilerek Yerel mücadelelerden örneklerin sunumu gerçekleştirildi. Foruma katılan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de “Kirazlı Altın Madeni Mücadelesi”ni anlattı.
İkinci oturumda ise forumun küresel politik kapsamı konuşuldu. Altı farklı bölgeden gelen konuşmacılar, kapitalizm ve madencilik arasındaki bağ, ulusötesi şirketlerin ve yerel iktidarların rolü, yaşanılan insan hakları ihlallerine değindi.
Üçüncü oturumda ise iklim adaleti, adil dönüşüm ve dönüşüm mineralleri arasındaki bağlantılara değinildi; farklı ülkelerden beş konuşmacı bölgelerindeki durumu aktardı. Yenilenebilir enerji için gereken minerallerin madencilikte yeni bir sömürü kaynağı olacağının altı çizildi. Madenciliğin yarattığı ekolojik yıkımlardan en çok kadın ve çocukların etkilendiğine de değinildi. Dördüncü oturumda, dışlanmakta olan ve sözünü söylemek için olanak bulamayan yerel halkların, kadınların, engellilerin temsilcileri yaşadıkları ayrımcılığa ve katmerli sömürüye dikkat çekti.
Uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapılan forumda, Endonezyaca “Rakyat bersatu tak bisa sikalahkan (Birleşen halklar yenilmez)” sloganı atıldı.
Oturumların sonunda salondan çok sayıda katılımcı da ülkelerindeki durumu ve mücadele deneyimlerini paylaştı. Tematik Sosyal Forum 2023, bugün (18 Ekim) yeni oturumlar ve atölyelerle devam edecek.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…