Uçan kaykay gerçek oldu

Paris Diderot Üniversitesi tarafından geliştirilen ve yerden birkaç santimetre yükselerek üzerindekini taşıyabilen “uçan kaykay” (MagSurf) kamuoyuna tanıtıldı.

100 yıl önce keşfedilen bu fenomenin görsel ve sportif bu ilk uygulamasının tanıtımında, Paris Diderot Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Profesör Alain Sacuto, şimdiye kadar kimsenin üzerinde insan taşıyabilen bir kaykayın yapılabileceğini hayal bile etmediğini söyleyerek, kuantum fiziği sayesinde görsel bakımdan çok beğenilecek ideal bir obje geliştirdiklerini kaydetti.

Sacuto, Paris Diderot Üniversitesi Kuantum Laboratuvarı’nda geliştirilen kaykayın oyun parklarından kullanılabileceğini söyledi. Hollandalı fizikçi Heile Kammerlingh-Omnes tarafından 100 yıl önce keşfedilen süperiletkenlik, daha önce Japonya’da manyetik tren, manyetik rezonans görüntüleme, parçacık hızlandırıcı gibi alanlarda uygulama bulmuştu.

Paris’te Bilim Festivali’nin açılışında sunulan ve üzerinde üniversitenin rektörü Vincent Berger ile başka birçok kişiyi üzerinde taşıyan süperiletken uçan kaykay şimdilik sadece beş metre boyunca hareket edebiliyor. Süper iletken materyaller, elektrik akımını bir parça enerji dahi kaybetmeden iletebiliyor. Bir süperiletken, geçen manyetik alanı dışarı iterek, etkileyici havaya kaldırmayı sağlayabiliyor.

Süperiletkenliğini sağlamak için MagSurf adlı kaykay, sıvı azotla eksi 195 dereceye kadar soğutuluyor. Depo kapasitesi 4 litre civarında olan uçan kaykay, manyetik rayın üzerinde en ufak bir sürtünme olmadan 2 cm kadar yükselebiliyor ve 100 kilodan ağır insanları taşıyabiliyor. Fizikçi Heile Kammerlingh-Omnes 8 Nisan 1911’de helyumun içinde eksi 269 derecede soğuttuğu cıvanın elektrik akımını çok daha iyi ilettiğini keşfetmişti. Önceleri eksi 250 derecenin altında olan süperiletkenlik şimdi eksi 109 derecede mümkün. Bunun için şimdi sıvı helyum yerine kullanımı daha kolay olan sıvı azot kullanılırken, hala çevredeki sıcaklıklarda kullanılacak malzeme mevcut değil.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR