Türkiye’nin en önemli doğal varlıklarından olan Dedegöl Dağları için Milli Park kararı

Yazar:
Haber Merkezi

Ekoloji mücadelesinde sevindirici bir haber Isparta’dan geldi. Dünyaca tanınan tırmanış bölgesinin ve Türkiye’nin en derin dördüncü mağarasının kurtulması için uzun süredir uğraş veren sporcular, çok önemli bir zafere imza attı.

Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağları’nın tamamı 27 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 378 numaralı karar ile Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi. 

Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmiş, bu durum özellikle doğa sporcularının büyük tepkisini çekmişti. Madencilik ve taş ocağı faaliyetleri, sportif faaliyetleri ve sürdürülebilir turizmi bitireceği gibi hayvancılık, tarım gibi yaşamsal döngülere de zarar verecekti. Kaya tırmanış antrenörleri Mustafa Kalaycı ve Öztürk Kayıkcı ile kaya tırmanış eğitmeni Güneş Ergüden birçok resmi girişimde bulunmuş, bu faaliyetlerin doğa sporcuları arasında duyulmasıyla birçok dernek ve sivil toplum örgütü de harekete geçmişti.

Kuzukulağı Yaylası’nda, yüzlerce insanın katıldığı doğa sporları festivali düzenlendi. Sporcuların ısrarlı takibi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı, Etüt Envanter ve Mağara Çalışma Grubu; kaynak değerleri açısından korunması gereken bu alanların milli park sınırına alınması için harekete geçti. Kaya tırmanışı parkurlarını, su havzalarını besleyen kaynakları, anıt ağaçları içine alan, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan ve peyzaj bütünlüğü korunması gereken Kuzukulağı Yaylası ile Yaka Kanyonu ve Dedegöl Dağı’nın bir bölümünü kapsayan yaklaşık otuz beş bin hektarlık alanla ilgili hazırlanan kapsamlı envanter raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletildi.

2000’li yılların başında kaya tırmanış rotalarının açılması ile tanınmaya başlayan Dedegöl Dağları ve Kuzukulağı Yaylası, zamanla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en çok bilinen doğa sporları merkezlerinden biri haline geldi. Yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en derin dördüncü mağarası Kuyukule de, bölgede ortaya çıkarıldı. Bu mağara, üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından tescillendi. Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için kullanılıyor. Önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu bölgenin sahip olduğu kaya tırmanış ve doğa sporları potansiyeli sınırsız. Yerli ve yabancı rota açıcılar tarafından uluslararası standartlarda meydana getirilen, uzunlukları 20 ila 600 metre arasında değişen tırmanış rotaların sayısı her geçen yıl artıyor. Birçok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapan bölge, çok sayıda yürüyüş rotasına sahip.

Mermer ocağına festivalli tepki: Isparta’da Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna maden arama ruhsatı çıktı!
Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan çağrı: Maden arama ruhsatı iptal edilsin!
Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna taş ocağı açacaklar!

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024