Doğa MücadelesiManşet

Mermer ocağına festivalli tepki: Isparta’da Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali

0
DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

Isparta Dedegöl Dağı’ndaki Kuzukulağı Yaylası’nın mermer ocaklarına kurban edilmemesi için bölge halkı ve doğaseverlerin mücadelesi sürüyor.

20-24 Haziran 2018 tarihleri arasında Dedegöl Dağı’nın ve Kuzukulağı Yaylası’nın önemine dikkat çekmek amacıyla Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali düzenlenecek.

Dedegöl ve Kuzukulağı’nın korunan alan ilan edilmesinin talep edileceği festival programının detayları ilerleyen günlerde paylaşılacak.

İp cambazlarından “Kuzukulağı Yaylası’nı mermer için yok etmeyin” çağrısı

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna ev sahipliği yapan Dedegöl ve çevresini korumak adına bir tepki de ip cambazlarından geldi.

Gazeteci Yusuf Yavuz’un kişisel bloğunda yayınladığı habere göre, Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki kaya tırmanışı bölgesi Geyikbayırı’nda bu yıl 6. kez düzenlenen Türkiye İp Cambazları Festivali’ne katılan dünyanın dört bir yanından sporcular, Kuzukulağı Yaylası’nın mermer için yok edilmemesi çağrısında bulundu.

33 farklı ülkeden katılımın olduğu festivalde sporcular, dağcılık ve mağaracılık kulüplerinin açtığı pankartla doğa sporları ve eko-turizm merkezi olan Kuzukulağı Yaylası’nın korunmasını istedi.

İp cambazları, kayalıklar arasına yerden 50 metre yüksekliğe kurulan ve uzunlukları 20 ila 200 metre arasında değişen ip hatlarında yürüdüler.

Engel olunmazsa efsane kayalıklar kesilerek satılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Kuzukulağı kayalıklarını da içine alan bölgede 100 hektarlık alanda mermer arama ruhsatı verdi.

Batı Asya Madencilik Gıda Su Ürünleri İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı özel bir şirkete verilen mermer arama ruhsatının süresi 17 Ekim 2017’de bir yıl daha uzatıldı.

Kuzukulağı Yaylası ve yılkı atları

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Kuzukulağı Yaylası’ndaki mermer ocağı ruhsatından geri adım atılmazsa, ilgili kurumların da onayını alan firma dünyanın en önemli dağcılık merkezlerinden biri olmaya aday bölgeyi tonu 90 ila 300 dolar arasında değişen fiyatlarla ham madde olarak Çin’e satılan mermeri çıkarmak için devasa kayalıkları kesmeye başlayacak.

Eldere ve Karacahisar köylüleri

Su kaynakları, hayvancılık ve bölgenin biyolojik zenginliği mermer ocağı yıkımıyla baş başa kalacak.

Eldere ve Karacahisar köylüleri de su kaynaklarını yok ederek hayvancılığı etkileyecek olan mermer ocağına karşı tepkili.

Köylüler ve doğa sporları kulüpleri, ruhsatın iptali için ilgili kurumlara yazılı başvuruda bulundular. 

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna maden arama ruhsatı çıktı!

Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan çağrı: Maden arama ruhsatı iptal edilsin!

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna taş ocağı açacaklar!

 

(Gazeteci Yusuf Yavuz, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.