Basın Araştırmaları Derneği‘nin Türkiye’deki gazeteci yargılamalarını izleme, belgeleme ve hafızalaştırmak amacıyla yürüttüğü veritabanı projesi Press in Arrest, Türkiye’de son iki yılda en az 89 kadın gazetecinin yargılandığını duyurdu.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yapılan açıklamada “Gazetecilerin mesleklerini yaptıkları için yargılanmaları kabul edilemeyeceği gibi, kadın gazetecilerin gazetecilik yaptıkları için yargıyla karşı karşıya getirilmeleri de bir tür kadına karşı şiddettir” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada Türkiye’de son iki yılda en az 89 kadın gazeteci en az 89 basın davasında yargılandı veya yargılanıyor” denildi. Ayrıca bugün itibariyle en az 64 kadın gazetecinin en az bir basın davasındaki yargılamasının tutuksuz olarak sürdüğü belirtildi.
Açıklamanın devamında iki yılda en az 21 kadın gazeteci hakkında yerel mahkemelerde toplamda bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 71 yıl 7 ay 18 gün hapis cezası kararı verildiği aktarıldı.
Kadın gazetecilerin ne konuda yargılandığına da yer verilen açıklamada “Kadın gazeteciler Türk Ceza Kanunu’nun 26 ayrı maddesi ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 3 ayrı maddesinden açılan basın davalarında yargılandı veya yargılanıyor” denildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…