Kategoriler: İklim KriziManşet

Türkiye ısınıyor: Dünyanın en sıcak yazı kapıda

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi‘nin (ECMWF) raporlarına göre, 2024 Nisan ayı Türkiye‘de kaydedilen en sıcak Nisan ayı oldu. Sıcaklıkların ülke genelinde normalin dört derece üzerinde seyredeceği öngörülürken, önümüzdeki dönemde ‘en sıcak yaz’ın yaşanacağı da kesinleşti.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayınlanan verilere göre de Nisan 2024, dünya çapında kaydedilen en sıcak Nisan ayı olmuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol, ECMWF’nin sezonluk tahminlerini temel alarak DHA’ya yaptığı açıklamalarda, Nisan ayındaki sıcaklık artışlarının sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını, dünya genelinde de benzer bir eğilimin gözlendiğini belirtti.

Nisan’da yine ‘en sıcak Nisan’ rekoru kırıldı
İklim krizi ve El Nino etkisiyle ‘Sıcaklığa bağlı can kayıplarında artış yaşanabilir’
Asya’da El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları kırılıyor

Özellikle Kuzey Yarıküre‘de sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyrettiği, bu durumun gelecek aylarda da devam edeceği vurgulandı. Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları için yapılan tahminler, özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya‘nın büyük bölümlerinde sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyor.

Prof. Dr. Önol, “2024 Nisan ayı Türkiye’de ölçülmüş en sıcak nisan olarak yaşandı. Sıcaklıklar neredeyse ülkenin tamamında normallerin 4 derece üzerinde rekor düzeyde gerçekleşti. Bu kadar geniş bir alan için çok ciddi değerler. Ve çok sıcak bir yaz kapıda” diye uyardı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verileriyle birlikte tüm veriler, dünya genelinde sıcaklıkların artmaya devam ettiğini ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla eylem gerektiğini bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Özellikle Avrupa‘da sıcaklık artışlarının daha belirgin ve değişken olduğu, ancak yoğun gözlem kapsamı sayesinde verilerin güvenilirliğinin yüksek olduğu belirtiliyor. 2023 yılının, kaydedilen en sıcak takvim yılı olarak tarihe geçtiği ve bu eğilimin yakın gelecekte de devam etmesinin muhtemel olduğu vurgulanıyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi