Akdeniz foklarına iyi haber: Mordoğan’daki kaçak iskele yıkılıyor

Karaburun‘un Mordoğan Ayıbalığı Mevkii‘ndeki kaçak iskelenin yıkımına dair yazışmalar, 2023 yaz başından bu yana gündemi meşgul ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi, iskelenin yıkımını üstlenerek bölgenin doğal dokusunu koruma altına alma kararı aldı. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi, yıkım işleminin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor ve bölge, Akdeniz foklarının nadir yavrulama ve yaşam alanlarından biri.

SAD ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin raporlarına göre, iskele için herhangi bir izin, tahsis veya kiralama hakkı bulunmuyor. İlgili yasal mevzuata göre, yapılan iskele ve benzeri yapılar için ruhsat alınması gerektiği halde, bu yapı için gerekli izinlerin alınmadığı tespit edilmişti. Ulaştırma Bakanlığı da iskelenin bakanlık izni olmadığını teyit etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaçak iskelenin yıkımını gerçekleştirecek ve bu süreç, bölgenin ekolojik dengesinin korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nin “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Sualtı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, Akdeniz Foku’nun en önemli habitatlarından biri olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskelenin yıkım işlemini bir an önce gerçekleştirmesini, Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden de Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini bekliyoruz.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete