Türk-İş: Gıda enflasyonu yüzde 21

Yazar:
Haber Merkezi

Türk-İş’in ‘açlık ve yoksulluk’ araştırmasına göre gıda fiyatları yıllık yüzde 21,13 oranında arttı. 4 kişilik bir ailenin ‘açlık sınırı’ ise 2 bin 14 lira olarak ölçüldü.

Türk-İş’in, çalışanların geçim koşullarını ölçmek için 32 yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli yaptığı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasına göre gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 6 bin 560 lirayı buldu. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ise 2 bin 14 lira oldu. Evli olmayan çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 2 bin 454 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş verilerine göre, mart ayında gıda fiyatları aylık yüzde 0.73 düşerken, 12 aylık dönemde yüzde 21.13 yükseldi.

Araştırmada, seçim öncesi tanzim satışlar ve marketlerdeki kampanyalı satışların, gıda fiyatlarındaki küçük çaplı düşüşte etkili olduğu ifade edildi. Ancak bu gelişmenin önümüzdeki aylarda hangi yönde olacağının belirsizliğini koruduğu vurgulandı.

MALİYETLER YÜKSELDİ

Türk-İş araştırmasında şu değerlendirmeye yer verildi:

“Alınan önlemlere rağmen örneğin yıl sonunda 1.941 TL olan gıda harcaması tutarı günümüzde 2 bin 14 TL’ye ulaştı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise aynı dönem itibariyle 6 bin 323 TL’den 6 bin 561 TL’ye yükseldi. Aile bütçesine yılın ilk üç ayı sonunda gelen ek yük 238 TL olarak hesaplandı.

Ülkemizde asgari ücret düzeyinde gelire sahip kişilerin toplam çalışanların yarısını oluşturduğu gerçeği devletin resmi web sitelerinde yer alan raporda bile vurgulanmaktadır. Asgari ücret yılbaşından bu yana bekar bir işçi için aylık net 2 bin 20 TL’dir. Asgari ücrete yapılan yüzde 26,1 oranındaki artışa rağmen geçim şartları iyileşmemiştir. Geçen yılın sonunda 2.293 TL olan bir kişinin yaşama maliyeti bu ay 2.455 TL tutarına ulaşmıştır. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark hayat pahalılığı olarak çalışanların yaşama şartlarını zorlamaktadır.”

(Duvar)


Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024